Dyraste IKEA-möbeln under klubban – utrop på Bukowskis på 75 000-100 000

Modellen Cavelli är den dyraste IKEA-möbel som någonsin sålts på auktion. Fåtöljen är ytterst ovanlig och har enligt IKEAs arkiv tillverkats i endast fem exemplar.

Bengt Ruda kom till IKEA från Nordiska Kompaniet 1957. Ruda hade under 1950-talet gjort sig känd för banbrytande möbler och skördat stor framgång som formgivare för Nordiska Kompaniet. 1958 formgav han modellen Cavelli som är något av det mest progressiva som Ikea har presenterat när det gäller banbrytande estetik. Idag betraktas Cavelli som en av Ikeas mest ikoniska modeller och återfinns bland annat i varuhusets egna museum.

Beskrivning ur Ikeas katalog 1958:

”Här har en säker formgivare lagt sin hand vid den frimodiga konstruktionen. Cavelli är en mycket extrem fåtölj: varför inte våga ha 1963 års linjer redan 1959? 

Cavelli kommer bli uppmärksammad i ert hem – och beundrad. Man har en härlig känsla av lyx när man slår sig ner innanför dess mjukt famnande armstöd, sjunker djupt i den skumgummistoppade sitsen och låter nacken vila mot nackkudden, som liksom växer upp på en elegant hals. Cavelli bygges på en kraftig stomme med synliga trädelar i rödbok, betsade i teakfärg. Resårstoppad sits, helt överstoppad med skumgummi/skumplats liksom hela ryggen. Även bakryggen helt stoppad. Ingen möda har sparats, ingen kostnad skytts för att göra Cavelli till en aristokrat i 60-talets värld…”

Fåtöljen som ingår i Bukowskis Modern Art + Design auktion 17 maj är bevarad med originalklädsel och i mycket gott skick. Utrop 75 000 – 100 00 SEK. 

Tillägg:

Fåtöljen Cavelli, formgiven av Bengt Ruda för IKEA, såldes på tisdagskvällen på Bukowskis för ett slutpris på 189 875 SEK, vilket är det högsta belopp som någonsin betalats för en IKEA-möbel på auktion. 

källa/ foto: Bukowskis