Drömträdgården: Lättskött eller avancerad

Att trädgården är lättskött rankas i topp när svenskarna får beskriva sin drömträdgård. Mer än en tredjedel, 35 procent, värderar det högst. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings undersökning Bostadskollen. Trädgårdsexperter ser dock två trender i samhället – både lättskötta och avancerade trädgårdar blir allt vanligare.

– En trädgård full av blommor, fruktträd och odlingar kan förknippas med extra jobb. Många husköpare letar efter lättskötta trädgårdar och villor med stor altan är ofta mer efterfrågade. Svenskarna värdesätter helt enkelt att kunna släppa alla krav och fokusera på att vara lediga när de kommer hem, säger Henric Lagerquist, fastighetsmäklare, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vetlanda.

Sifoundersökningen Bostadskollen visar att svenskarna helst vill ha en trädgård som är lättskött, hela 35 procent rankar det alternativet högst. En fjärdedel, 23 procent, har en avskild trädgård högst upp på önskelistan. Även om fruktträd och stora gräsmattor är uppskattat av många är det få som värderar det allra högst. Endast sju procent rankar fruktträd högst, medan sex procent ser en trädgård med stor gräsmatta eller grönsaksodlingar som det viktigaste i deras drömträdgård.

– Jag ser två trädgårdstrender som går åt olika håll. Många drömmer om en vacker och lättskött trädgård där de kan återhämta sig, men samtidigt ser vi ett snabbt ökande intresse av att odla ätbart med köksland, växthus och fruktträd, säger Cajsa Lundin, trädgårdsdesigner på Form & Funktion.

källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling/ arkivfoto: Blomsterlandet