Därför planterar Karl Fredrik helst på hösten

Med värme och entusiasm inspirerar Karl Fredrik Gustafsson oss att ta ut svängarna och njuta av det vackra i livet. Han är florist, trädgårdsmästare, hyllad tv-profil och prisbelönt för sitt spännande, maximalistiska skapande med blommor och växter. För bästa resultat i trädgårdsprojekten väljer Karl Fredrik i första hand att plantera på hösten.

– Jag älskar höstplantering. Under Stora Planteringsveckan och hösten kan trädgårdsbranschen erbjuda de bästa perennerna, buskarna och träden som fått växa till sig hela säsongen. Det är fantastiskt, säger han.

Karl Fredrik trycker på att hösten är den bästa planteringstiden även ur växternas perspektiv. Efter sommarens tillväxt är de fullmatade med energi som de gärna lägger på att bilda rötter och etablera sig på en ny växtplats innan vintern. På så sätt får de bästa start ovan jord när våren kommer. Med höstplantering minskar dessutom behovet av bevattning.

– Det är alltid bra att etableringsvattna men ju mer fukt man får från ovan och ju fuktigare det är i marken desto mindre bevattning krävs så klart, säger Karl Fredrik.

Mer om Planteringsveckan lokalt:

foto: Caroline Göransson