Bruno Mathssons klassiker i nya färger

Bruno Mathssons ikoniska Karin 73 återlanseras av Nordiska Galleriet och DUX. Den nya upplagan för samman fåtöljens tidlösa design med dagens puls i två nya färger och lanserades den 4 februari. 

Fåtöljen Karin skapades 1969 och blev snabbt en klassiker signerad möbelformgivaren Bruno Mathsson. Den fick sitt namn efter Mathssons fru och fyra år därefter kom uppföljaren Karin 73.

Nästan 50 år senare släpper nu Nordiska Galleriet och DUX en limiterad upplaga av Karin 73. Utan att tumma på designen lanseras läderfåtöljen i färgerna grön och lila i tio numrerade exemplar per färg. Designfåtöljen säljs exklusivt på Nordiska Galleriet, antingen separat eller i ett set med tillhörande fotpall. 

Med den nya upplagan bjuder Nordiska Galleriet och DUX in Karin 73 till 2020-talet inspirerade av fåtöljens förmåga att nå ut internationellt och röra sig mellan generationer. I dag är den en tidlös favorit som har hittat sin plats i såväl svenska familjehem som i loft på Manhattan. 

Mångfaldigt prisad har Bruno Mathsson ställt ut på museum och i utställningar världen över och anses vara den formgivare som har haft störst påverkan på modern svensk möbeldesign. Fåtöljerna i Karin-serien skapades under ett framgångsrikt samarbete med möbeltillverkaren DUX, som pågick under 60- och 70-talet.

Karin 73 är djuphäftad i rygg och sits vilket ger möbeln ett unikt och retroinspirerat uttryck. Designad i läder har den ben med hjul i krom och är lätt att placera och flytta. Tillverkningen sker lokalt i skånska Sösdala med material av svenskt ursprung. 

källa/ foto: DUX