Bostadspriserna fortsätter uppåt

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med 0,4 procent, medan villapriserna stigit med 4 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om många fortsätter att prioritera den egna bostaden högt förväntar vi oss nu ett trendbrott där priserna, i takt med räntehöjningar, bromsar in på många platser under året. Villamarknaden är fortsatt stabil, men vi ser begynnande tecken på osäkerhet på bostadsrättsmarknaden, där försäljningarna tar längre tid än i början av året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 0,4 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visar en uppgång med 4 procent. Under samma period har priset för både bostadsrätter och villor stigit med 3 procent i riket som helhet.

– Räntehöjningen kan bli en väckarklocka för många svenskar, som anpassat sina utgifter till att bolånen varit billiga i åtta år. Även om höjningen görs från låga nivåer är det nu hög tid att se över hur ökade boendekostnader kommer att påverka hushållsekonomin. För den som är på jakt efter ny bostad är det särskilt viktigt att göra en budget och försöka hålla sig till den i en budgivning, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 1 procent, medan villapriserna stigit med 6 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en uppgång på 7 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 8 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 13 procent på årsbasis, att jämföra med 15 procents ökning i landet.

– Trots att vi nu är mitt inne i högsäsongen för fritidshus är utbudet av bostäder till salu lägre än vanligt. Många visningar är välbesökta men vi upplever inte riktigt samma tryck som under förra våren. Moderna hus i attraktiva lägen säljs fortfarande till höga slutpriser medan intresset för bostäder med renoveringsbehov sjunker, säger Marcus Svanberg.

källa/ foto: Svensk Mäklarstatistik/ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling