Bostadspriserna fortsätter stiga – gäller både villor och bostadsrätter

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med fyra procent, medan villapriserna stigit med tre procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– Det är högt tryck på bostadsmarknaden – priserna stiger snabbare och fler bostadsaffärer görs, än vad många analytiker räknat med. Under våren kommer det vara tydlig fördel för den som ska sälja sin bostad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 4 procent de senaste tre månaderna, medan villapriserna visat på en uppgång med 3 procent. Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 2 procent och priset för villor ökat med 3 procent i riket.

– Svenskarna prioriterar det egna boendet när reserestriktionerna kvarstår och utlandssemestern troligen får ställas in. Familjer som inte har råd med de höga villapriserna letar i stället efter fritidshus. Det är en utveckling vi får se mer av framöver, säger Marcus Svanberg.
Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 10 procent, medan villapriserna stigit med 15 procent. I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 6 för bostadsrättspriserna och en ökning med 15 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 6 procent på årsbasis, att jämföra med 13 procents ökning i landet.

– De stigande bostadspriserna slår oproportionerligt hårt mot människor med mindre ekonomiska marginaler. Vår nya jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) har en unik position att göra bostadsmarknaden mer jämlik. Hennes fokus bör vara på att omformulera amorteringskraven, sänka flyttskatten och ta fram kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

källa/ foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling