Årets trädgårdsbok handlar om ormbunkar

Gartnersällskapets utmärkelse av Årets Trädgårdsbok 2020 gick i år till Ormbunkar. Boken är skriven av trädgårdsmästaren Anton Sundin, fotografier av Elisabeth Svalin Gunnarsson och vackert formgivet av JoJo Form. 

Sällskapets motivation:

”Anton Sundins Ormbunkar introducerar en försummad växtgrupp med en fanfar. Från omslag till register är det en vacker och välgjord bok, som både informerar och inspirerar. Med generösa kapitel om biologi, odling och kulturhistoria målar den ett porträtt av ormbunken i stort, mer än den ger oss ingående sortbeskrivningar. Det är därför inte den slutgiltiga boken om ormbunkar, men kanske den som åter väcker 1800-talets ormbunksmani. Låt den ligga framme på ditt soffbord och smitta fler.

– Vi känner oss överväldigade, hedrade och fantastiskt glada över utnämningen. Det fina priset är Trädgårdsböckernas ”Nobelpris”, säger förlagschef Susanne Hamilton

Årets Trädgårdsbok initierades 2003 och har som ambition att lyfta fram trädgårdsböcker av god kvalité med fokus på trädgårdslitteraturens kunskaps-förmedlande kraft. 

-Vi har förtrollats av de tidlösa ormbunkarna under arbetet med boken och hoppas locka läsaren med oss in i den fascinerande ormbunksvärlden, skriver teamet bakom boken. Det började med en resa genom ormbunkarnas land –  England.

Om boken
Ormbunkar – upptäck, fascineras, odla Boken är en guidebok till ormbunkarnas botaniska och formskapande värld men också en handbok i konsten att odla dem. Det botaniska kapitlet ger kunskap om arter och sorter med särskild tyngdpunkt på de härdiga sorter som är möjliga att odla i vårt klimat. Lär om ormbunkens historia och utbredning, botanik och arter, etnobotanik och folktro, the fern craze, ormbunksgalenskap, ormbunken i konst och inredning samt odlingsråd. Här finns roligt nyttigt vetande för trädgårdsentusiaster och designintresserade.

Om Anton Sundin
Trädgårdsmästaren och författaren Anton Sundin jobbar som trädgårdsingenjör. Han driver också ett företag med kursverksamhet, håller föreläsningar samt skriver. Anton har bland annat deltagit i arbetet med Trädgårdsboken om jord och nu boken om Ormbunkar.

Om Gartnersällskapet
Stockholms Gartnersällskap är Sveriges äldsta trädgårdsförening. Det stiftades i juni 1848 i syfte att ”främja medlemmarnas fortskridande och förkofran i hvad som trädgårdkonsten tillhör genom att bereda tillfälle till utbyte af idéer och erfarenhetsrön”.

En jury bestående av gartnersällskapets styrelse och sakkunniga lyfter fram 11-12 titlar som de anser vara av synnerligen god kvalitét. Hur avgörs om en bok är av god kvalitet eller ej kan man kanske undra. Sällskapet sätter på sig sina granskar-glasögon och värderar bland annat böckernas saklighet, pedagogik, språkhantering och uttryck. Målgrupp och livslängd tar de också med i beaktningen.

källa/ foto: Gartnersällskapet