Afrikansk inredning som bygger broar

IKEA öppnar dörrarna till det urbana vardagsrummet tillsammans med afrikanska formgivare och konstnärer. Den 10 maj lanseras ÖVERALLT, unika objekt på tillfälligt besök, inspirerade av moderna afrikanska livsstilar med syftet att bygga broar.

ÖVERALLT är 33 möbler och föremål som bjuder in till spontant umgänge och nya infallsvinklar. Tradition möter nya idéer i allt från skimrande väskor av spillmaterial från tillverkningen av chipspåsar till korgar inspirerade av hårkonstens flätning och svängda bänkar för gemensamma mitt-i-veckan-middagar.

Resan med ÖVERALLT startade under sydafrikanska konferensen Design Indaba för två år sedan. 10 konstnärer och formgivare från fem afrikanska länder, verksamma inom arkitektur, mode, skulptur och möbeldesign, blev inbjudna att samarbeta med 5 formgivare från IKEA. Tillsammans har dom utforskat moderna afrikanska livsstilar i urbana områden och den kreativa explosion som sker nu i många afrikanska städer. Samarbetet har mynnat ut i något vi kallar det urbana vardagsrummet – mötesplatser med grundtanken att riva murar och bygga broar.

– Det är så här design gör världen mindre och för människor från olika kulturer närmare varann, förklarar Bibi Seck, formgivare till ÖVERALLT gungstol och fotpall. I sina sittmöbler har Bibi hämtat inspiration från en mer reflektiv livsstil som inbjuder till paus och eftertanke.

källa/ foto: IKEA