Villapriserna fortsätter stadigt uppåt – många vill köpa fritidshus

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med en procent medan villapriserna stigit med fem procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
– På större bostäder och fritidshus är det fortsatt extremt hög efterfrågan – hemester och hemarbete gör att många ser över sitt boende. Försäljningar sker oftare före ordinarie visning och priserna stiger. Med låga räntor och begränsat utbud kommer trenden att hålla i sig, om inte ännu skarpare restriktioner införs eller konjunkturen tydligt försämras, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 1 procent medan villapriserna visat på en uppgång med 5 procent de senaste tre månaderna. Under samma period har bostadsrättspriserna i riket ökat med 6 procent och villapriserna har gått upp 5 procent.

– Stigande bostadspriser i kombination med fortsatt osäkerhet kring ekonomin gör att de med minst marginaler i plånboken får ännu svårare att köpa sin första bostad. Regeringen behöver därför få till långsiktiga politiska lösningar så att fler kan byta bostad efter behov. Fokus för bostadsminister Per Bolund (MP) bör vara på omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp, säger Marcus Svanberg.
Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 4 procent medan villapriserna stigit med 12 procent. Fritidshuspriserna har stigit med 8 procent det senaste året, att jämföra med 11 procents ökning i landet.