Trädgårdsmästarens tips om höstens växter

”Många trädgårdar har fått ovanligt mycket omvårdnad i år, då fler än vanligt har varit hemma och pysslat med dem under sommaren. Men augusti har varit torr och varm och det finns också många planteringar som har blivit trötta och behöver piggas upp. Välkomna hösten genom att ersätta torra och risiga entrékrukor och balkonglådor med nya pigga växter i sköna hösttoner.

En favorit som vi vill tipsa om är de växter som säljs under namnet Trädgårdsfägring. Här blandar trädgårdsmästarna själva växter som passar ihop, och som konsument kan man välja att köpa färdigplanerade krukor alternativ ett brätte med olika växter som trädgårdsmästarna vet fungerar bra tillsammans. Mixerna innehåller ofta både gräs, bladväxter och blommande växter. Det kan vara både fler- och ettåriga växter, men alla är tåliga och fina sensommar- och höstväxter.

Många av växterna håller sig fina även efter att frosten har kommit. Genom att välja en bas av bladväxter och gräs bjuder planteringen på skönhet även under vintern. Växter som blommat över kan lätt ersättas med växter som kommer i säsong senare, som till exempel ljung, cyklamen och julrosor”.

Så här gör du för att lyckas!

  • Välj växter som du tycker passar fint ihop eller köp en färdigkomponerad kruka. Gör du en egen blandning, ta gärna med något prydnadsgräs och växter som är vackra även utan blommor. Exempel på en bra stomme är alla typer av prydnadsgräs, alunrot, palettblad, lavendel och murgröna. Gråa växter lugnar ner planteringen och håller sig generellt också bra.
  • Om du planterar i en kruka eller balkonglåda där det tidigare har växt sommarblommor, börja då med att rensa bort överblommade växter. Ta även bort rötterna och blanda i lite ny planteringsjord. 
  • Plantera växterna så tätt att arrangemanget ser färdigt ut redan från början. Eftersom ljuset är svagare och temperaturerna lägre på hösten än på våren kommer växterna inte att utvecklas så mycket.
  • Vattna när jorden börjat torka ut. Även under hösten behöver växterna vatten, men inte lika mycket som under soliga sommardagar. Näring behövs inte. Se till att det finns hål i krukan så att överflödigt vatten kan rinna av.
  • Putsa bort överblommade växter efter hand, så håller sig planteringen fräsch längre.

källa/ foto: Blomsterfrämjandet/ Linda Lomelino