Tips: Så odlar du ätbart på balkongen

Att odla eget är populärare än någonsin, och intresset har letat sig ända in i betongen. Odla i storstad är inte bara möjligt, det är ett växande fenomen.

Bor du i lägenhet och vill din egen lilla odling på balkongen finns det några växter som är mer lämpliga än andra att satsa på. Här är några av dessa:

Tomater. Antingen köper du frön och sår själv inomhus eller så köper du färdiga småplantor. För balkongodling lämpar sig körsbärstomater eller busktomater bäst, då dessa inte drar iväg så mycket på höjden och inte är lika ömtåliga som vanliga tomater. Per respektive planta, använd en kruka som rymmer cirka tio liter jord och är ungefär 40 centimeter bred. Dräneringen är viktig så väj en kruka med hål i botten. Tomater kräver mycket vatten.

Morötter. Välj förslagsvis cylinderformade eller korta, runda morötter – sorter som är bäst lämpade för krukodling. Plantera i en kruka som är cirka 40 centimeter djup och använd grönsaksjord. Fröna ska sättas på en centimeters djup och med ungefär fem centimeters mellanrum. Vattna och lägg över en tunn väv som skydd innan det börjar gro.

Sallad. Salladsfrön ska planteras grunt i jorden. Använd en kruka med hål i botten då god dränering är viktigt. Lite lecakulor i krukan är ett plus. När man odlar sallad är det viktigt att inte låta jorden torka ut. Bladen blir lätt beska med för lite vatten, men lagom är bäst.

Rädisor. När man odlar rädisor kan man utgå från morötterna, dock krävs inte lika djupa och stora krukor. Fröna sås med fem centimeters mellanrum och jorden vattnas så att den är fuktig men inte blöt. Även här kan man täcka krukan med en skyddsväv till en början. Rädisorna skördas när de är unga och goda. Ett tips är att så nytt på en gång, då kan du njuta av egenodlade och färska rädisor hela sommaren.

Gurkor. Köp en färdig planta eller så själv. Sår du själv bör du välja minislanggurka, som är en lättodlad sort. Gurka kräver en kruka som rymmer cirka tio liter jord, och jorden bör få näring regelbundet. När man vattnar sin gurka är det viktigt att undvika själva rothalsen, som kan dö av direkt vattning. Bygg upp en liten skyddsbarriär av jord runt själva rothalsen, då äventyrar du inte övervattning av den delen. Gurkor älskar värme och sol så placera gärna krukorna i direkt solljus.

Chili och paprika. Chili- och paprikaplantor finns att köpa i trädgårdsbutikerna. Har man varit ute i väldigt god tid kan man börja förså inomhus i januari. I maj, juni ska plantorna kunna klara sig utomhus, men inte gärna i strålande solsken då bladen är ljuskänsliga. Starka vindar är inte heller något som plantorna gillar. Det är viktigt att jorden hålls fuktig och inte torkar ut. Vattna gärna både på morgonen och kvällen om sommaren är varm och het.

källa/ foto: Mäklarringen