Tips att göra i trädgården i augusti

När semesterfokus har legat på annat, är det trädgården som nu behöver lite extra tillsyn och omvårdnad. Plantagens trädgårdsmästare, Kaja Krokan, har samlat sina bästa råd till vad du bör prioritera när semestern är slut.

Kajas första förslag på sensommaraktivitet är att beskära trädgårdens buskar och träd.

– Beskärning ger luftigare och friskare buskar och träd. Det minimerar också risken för sjukdomar. Den bästa tiden för beskärning är i juli, augusti och september. Under denna tid mår plantorna som bäst, och såren efter beskärningen läker snabbare än under resten av säsongen. För de sorter som kallas ”blödare”, som exempelvis Avenbok, Lönn, Magnolia, Plommon och Körsbär, är denna period den enda som är lämplig för beskärning. Hos dessa arter stiger saven i stammen under vintern och tidigt på våren vilket riskerar att sav rinner ut efter beskärning. Det kan leda till både sjukdomar och förruttnelse för busken eller trädet, säger hon.

Så här beskär du enligt Plantagens trädgårdsmästare:

– Börja med att först ta bort döda och skadade grenar. Lägg sedan snittet på en plats där busken eller trädet har goda förutsättningar till att förgrena sig, det vill säga över en ung knopp eller sidogren som växer ut från stammen. Avslutningsvis skär du sedan bort tunna, svaga grenar som växer in mot kronan eller grenar som ligger mot varandra. Klipp sedan bort långa skott som stör det visuella helhetsintrycket, tipsar hon.

Samla in frön från trädgården – till dig själv eller att ge bort som gåva

Ett annat tips till sensommaraktivitet är att samla in fröer från egenodlade plantor och blommor.

– Väldigt många plantor ger frön. Dessa kan du samla in och plantera igen i din egen trädgård, byta bort mot ett annat frö eller ge bort som gåva. Kom ihåg att plocka dina fröer när det är torrt ute, lägg dem sedan på tork och förvara dem därefter i en torr påse som du lägger undan tills du ska så igen, säger Kaja.

Vissa fröer kan du så med en gång när du har plockat dem, medan andra behöver en köldperiod eller att du torkar dem för att de ska börja växa. Speciellt fröer från perenner kan du så direkt, eftersom de behöver en period av kyla (viloperiod) för att börja växa.

Ogräsrensning är enklare i augusti

För vissa är ogräsrensning avkopplande, medan andra har helt andra saker som upplevs trevligare. Oavsett vilken syn du har på detta, är rensning viktigt för att ogräset inte ska ta över dina planteringar.

– Rensar du i augusti undviker du att ogräset får ett försprång. Det är också enklare att rensa om hösten eftersom jorden är fuktigare. Då är det enklare att få upp rötterna, säger trädgårdsmästaren.

Kaja har också ett bra tips för att förenkla rensningen av ogräs ytterligare.

– Blöt upp tidningar med vatten och placera dessa mellan plantorna. Det kommer att hålla ogräset i schack. Sedan fyller du på med mer jord ovanpå tidningarna och efter några år kommer tidningarna under att förmultna. Naturligtvis kan du också använda duk som markduk eller marktäckare, säger hon.

Gör goda planteringsköp

Plantagen erbjuder utförsäljning av perenner och buskar på hösten. Nu finns möjlighet att göra goda köp och spara mycket pengar.

– Hösten är den absolut bästa tiden att plantera på, då är det inte så varm. Dessutom får vi ofta hjälp med naturlig bevattning. Under denna tid växer plantorna lite mindre än mitt på sommaren, och kan då lägga mer energi på att etablera rötter. Kom ihåg att ge dina nyplanterade växter ordentligt med vatten under våren, säger Plantagens trädgårdsmästare.

Kom ihåg att plantera blomlökar innan frosten kommer

Drömmer du om Tulpaner, Krokusar eller Kejsarkronor i full prakt till våren? Då måste du sätta lökarna i jorden snart.

– Från september till att det blir frost i backen kan du plantera höstlökar. Krokus är några av de första som blommar på våren, tätt följt av Snödroppar, Tulpaner, Allium, Scilla och många fler. Lökarna sätts på hösten och kommer ge blomning i många år framöver. Till skillnad från vårlökar eller knölar (Georginer, Begonia, Gladioler) behöver inte dessa lökar plockas upp från jorden efter blomning, säger Kaja.

källa/ foto: Plantagen