Svenskt Tenn: Belysningskollektion från ön Murano utanför Venedig

I utställningen Heritage som öppnade den 5 februari visas Fusa, en belysnings-kollektion exklusivt framtagen för Svenskt Tenn, producerad på ön Murano utanför Venedig och formgiven av Luca Nichetto. Restfärger från glasproducenten NasonMorettis produktion på ön har återanvänts för att inte gå till spillo.

Namnet Heritage syftar dels till att Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson redan i slutet av 1930-talet presenterade en glasutställning med objekt från Murano. Dels till att den internationellt framstående formgivaren Luca Nichetto är född i Venedig och uppvuxen i glaskonstens Murano där han både arbetat med formgivning och produktion av glas.Det är Josef Franks mönster Terrazzo som inspirerat Nichetto till den färgsprakande belysningskollektionen som består av lampor i tre olika storlekar och en glaslykta:

– När jag såg mönstret var min första tanke att stenarna i motivet ser ut precis som mosaik och Muranoglas. Jag lyfte fram de olika formationerna, sammanfogade dem och gav dem nytt liv i form av belysning, säger Luca Nichetto.

För att få ihop all färg som behövs för framtagningen av belysningskollektionen Fusa har Nichetto använt sig av restfärger som blivit över från glastillverkaren NasonMorettis övriga produktion, där samtliga föremål i kollektionen är tillverkade för hand. NasonMoretti som är en av Muranos främsta glasproducenter grundades 1923.

– Estrid Ericsons väninna Tyra Lundgren bodde i Italien på 30-talet och var en av de första kvinnliga formgivarna att arbeta med Murano. Genom vårt aktuella samarbete med Luca så fortsätter vi i Estrid Ericsons anda att värna om kvalité, hållbarhet och hantverksskicklighet. Den produktionsmetod som utförs i Murano är sällsynt i sitt slag, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.