Stolen Vega Chair från 1956 nu tillgänglig för kund

Vilhelm Lauritzens lätta och stapelbara VLA26 Vega Chair från 1956 blir nu tillgänglig som en del av Carl Hansen & Søns kollektion med designklassiker. Stolen, som tidigare enbart funnits i konserthuset Vega, blir nu för första gången tillgänglig för en bredare publik. 

Den internationellt erkände arkitekten Vilhelm Lauritzen (1894–1984) var en pionjär inom dansk funktionalism och ritade flera banbrytande byggnader. Han skapade modernistiska mästerverk, genomtänkta in i minsta detalj – och det gällde allt från byggnader till möbler och dörrhandtag. Så var även fallet med konserthuset Vega som VLA26 Vega Chair designades för. Stolen, som tidigare enbart funnits i Vegas historiska konsertsalar, sätts nu i produktion hos Carl Hansen & Søn i samarbete med Vilhelm Lauritzen Architects som under 2022 firar sitt 100-årsjubileum.
Vega, som under byggprocessen 1956 gick under namnet Folkets Hus, ritades ursprungligen av Vilhelm Lauritzen som en universell mötesplats för arbetarrörelsen. Men efter en omfattande restaurering gjordes den modernistiska byggnaden om till konserthus 1996. Sedan dess har Vega satt tonen för Köpenhamns kulturliv. Vilhelm Lauritzen designade allt för byggnaden med stor perfektionism – från stolar, bord, träpaneler, lister och ljuskronor till belysningsarmaturer, dörrhandtag och eluttag. För Vilhelm Lauritzen var det de små detaljerna som var avgörande för att binda samman hela byggnaden.

Vilhelm Lauritzens kompromisslösa fokus på detaljer framgår även tydligt i den stapelbara VLA26 Vega Chair som finns i en elegant mix av stål, trä och tyg eller läder. Den omsorgsfulla klädseln ger stolen ett slankt och sofistikerat uttryck. För ett mer minimalistiskt uttryck finns stolen tillgänglig utan klädsel, vilket riktar fokus till det taktila ekträet. Stolsryggens dynamiska form ger en distinkt karaktär, och träfötterna ger benen ett elegant avslut och visar på stolens hantverksmässiga omsorg av detaljer.

”Vilhelm Lauritzens arkitektur och design är en del av det danska kulturarvet och funktionalismen. För oss är det en stor ära att få vara först med att presentera VLA26 Vega Chair för en global publik. Hos Carl Hansen & Søn har vi en stor portfölj av danska designmästerverk från 1900-talet och Vilhelm Lauritzens kompromisslösa inställning till estetik och hantverk matchar dessa helt perfekt”, säger Knud Erik Hansen, vd på Carl Hansen & Søn.

”VLA26 Vega Chair visar på dansk design när den är som bäst och är ett utmärkt exempel på Vilhelm Lauritzens signaturstil. Funktionalistisk design som nästan helt utan ansträngning är enkel, tidlös och trots det har en mycket utmärkande karaktär. Den visar Vilhelm Lauritzens signaturstil – funktionalistisk design som nästan helt utan ansträngning är enkel och tidlös, men ändå har en väldigt tydlig karaktär. Stolen uppvisar de klassiska kompromisslösa Lauritzen-detaljerna och är otroligt välproportionerad, vilket gör den bekväm att sitta på. I samarbete med Carl Hansen & Søn är vi stolta över att VLA26 Vega Chair nu tas i produktion i den kvalitet den förtjänar”, säger Anne Møller Sørensen, partner på Vilhelm Lauritzen Architects.
VLA26 Vega Chair finns i butik från och med oktober 2022.

källa/ foto: Carl Hansen & Søns