Stockholm Furniture & Light firar 70 år – ”utrymme för en historisk reflektion”

I februari 2020 genomförs Stockholm Furniture & Light för 70:e gången. Detta firas bland annat med en utställning som lyfter fram designklassiker från 50-talet till i dag, vilka har gemensamt att de trots trender och nylanseringar bevarat sin ständiga aktualitet – genom att fortfarande finnas i produktion. Stockholm Furniture & Light Fair har anlitat designskribenten Dan Gordan för att kurera en utställning som både beskriver skandinavisk designhistoria och som lyfter samtida frågeställningar.

På den första möbelmässan, som ägde rum 1951 på St Eriksmässan i Storängsbotten, medverkade endast svenska producenter och möbelhandlare. 1971 flyttade mässan till Älvsjö och Stockholmsmässan och har sedan dess vuxit för varje år. Länge var möbelmässan i Köpenhamn tongivande, men på 90-talet tog Stockholm Furniture & Light Fair över tätpositionen som den ledande mässan för Skandinavisk design. En position man nu befäst som Världens ledande mötesplats för Skandinavisk design.

– Att fylla år ger utrymme för en historisk reflektion och det som framförallt fascinerar mig när jag ser tillbaka är det faktum att vi lyckats utveckla Stockholm Furniture & Light Fair från en mindre möbelmässa med svenska producenter, utställare och besökare till världens största mötesplats för Skandinavisk design. Idag har mässan besökare från 100 olika länder som vallfärdar till Stockholm i februari, för att få en samlad bild kring vad som händer inom branschen. Det gör mig och mina kollegor stolta, säger Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair.

källa/ foto: Stockholm Furniture & Light