Stilikoner från Iittala av 100 procent återvunnet glas

Iittalas designfilosofi är djupt rotat i det nordiska idealet. I över ett århundrade har Iittala varit en föregångare inom hållbar design. Nu introducerar Iittala en ny kollektion med varumärkets främsta designikoner tillverkade av 100 % återvunnet glas från Iittala glasbruk. 

Iittala har en djup förståelse för glaset som material. Med över 1 000 färgrecept och en bred färgpalett är Iittala unika med sin expertis. De skickliga hantverkarna i Iittala glasbruk utvecklar ständigt nya sätt att tillverka glas. Våren 2019 var Iittala glasbruk en av de första industriella aktörerna att kunna erbjuda dricksglas som enbart tillverkas av återvunnet glas. Då introducerades konceptet med dricksglas ur serien Raami. 

Hösten 2020 introducerar Iittala en ny specialkollektion som helt och hållet är tillverkat av återvunnet glas från glasbruket i Finland. Den limiterade kollektionen innehåller ett urval av Iittalas främsta designikoner: Aaltovas (160 mm), Aalto ljuslykta (60 mm), Kastehelmi dricksglas (30 cl), Kastehelmi ljuslykta (60 mm) samt Raami dricksglas (26 cl). 

Färgerna i kollektionen påverkas av vilket glas som återvinns. Därför kan färgerna variera från svala blå havsnyanser till lugnande färgtoner i grönt. Varje återvunnet glasobjekt är unikt. I glaset kan mindre ofullkomligheter som små bubblor, som kommer av själva återvinningsprocessen förekomma. Bortsett från det är alla objekt lika hållbara och tåliga som de produkter som tillverkas av nytt material. 
källa/ foto: Iittala