Steneby – nytt premiumkök från Kvänum

Kvänum, Skandinaviens ledande tillverkare av premiumkök, visar upp sitt unika hantverk. Höstens nyhet är köket Steneby i konceptet Modern Classic.

Steneby är en klassisk modell som fått en nätt och smal ram. Årets kulörer är Mylla, Mossa, Storm och Mistral, mörkt och ljust, jordbundet och luftburet. Det nya odlingsskåpet för inomhusbruk är utfört som en smäcker vitrin med träram i antikbehandlad ek.

Den senaste versionen av Modern Classic är en skön mix av gammalt och nytt. Handmålade snickerier med innanförliggande lucka, dolda gångjärn, bredare lådor och ribbade hyllplan för öppen förvaring är uppdaterade klassiska markörer som gör sig i både äldre och yngre hus med lantlig atmosfär.

Kunglig ek från Visingsö
I Kvänums inredningar återfinns ädellöv som alm, ask och ek. Eken skördas på Visingsö i en del av den kungliga skog som anlades på 1830-talet av hovjägmästaren af Ström. Syftet med planteringen var att säkra tillgången på timmer åt flottans varv och skeppsgårdar. Stammarna kvistades regelbundet och ekarna fick växa sig raka och höga för att bli råvara till köl, spant, däck, bryggor och akterkastell. Men så blev det inte. Först 1975, långt efter att det sista regalskeppet avseglat, kunde de äldsta ekarna börja avverkas. Idag fälls endast ett fåtal träd per år. Lådorna i samtliga Kvänums kök är utsökt hantverk i anrik ek från Visingsö.

källa/ foto: Kvänum