Snart öppnas tusentals trädgårdar för besökare – se hela listan här

Sommarens stora trädgårdsfest står för dörren. Den 3 juli öppnar över 4 200 trädgårdar upp sina grindar runt om i Sverige.

Tusen Trädgårdar arrangeras vartannat år och alla som vill får då tillfälle att visa upp sina trädgårdar, odlingar, planteringar och trädgårdsprojekt. Tanken är att trädgårdsintresserade ska få tillfälle att träffas, utbyta erfarenheter och inspirera varandra. Förutom privata trädgårdar visas också stadsparker, kyrkogårdar, plantskolor och kolonilotter under Tusen Trädgårdar.

Över 770 trädgårdsägare har anmält sin trädgård till Tusen Trädgårdar, med samtliga kolonilotter hos koloniföreningarna inräknat är det totalt över 4200 unika trädgårdar som medverkar i årets Tusen Trädgårdar den 3 juli. Ni hittar dem alla på www.svensktradgard.se/besokstradgardar. Klicka i Tusen Trädgårdar 2022 för hela listan.

Anna-Karin Fallheden som är projektledare för Tusen Trädgårdar och kommunikatör hos Riksförbundet Svensk Trädgård säger;

– Det är i mötet mellan människor i en trädgård som det händer något speciellt. Vi utbyter kunskap och lär oss av varandra. Vi får näring och växer. Många tidigare medverkande vittnar om en dag som inspirerat dem för lång tid framöver. Det är precis vad vi vill att detta skall vara. En dag som bara växer, med fler och fler deltagare för varje år. En dag fylld med unika trädgårdar, kunskap och inspiration för alla!

Så här säger Gunnel Carlson, trädgårdsjournalist och en av initiativtagarna.

– Att njuta, det är ingen synd. Tvärtom. Att få lov att njuta av sin egen eller någon annans trädgård det är tvärtom verkligen en gåva. Söndagen den 3 juli mellan kl 10 och 17 ska vi njuta maximalt. Tusen Trädgårdar är en dag då vi är många som ska gå runt med avslappnade axlar och öppna ögon och bara ta in trädgård. Hela dagen. Det ser jag fram emot.

källa/ foto: Tusen trädgårdar/ Anna-Karin Fallheden