Snart dags för Antikmässan – ”föredrag om fashion, vintage och svensk design från folkhemstiden”


Den 19-22 maj samlas Sveriges ledande antikhandlare inom konst och design på Antikmässan på Stockholmsmässan. Under fyra dagar fylls mässhallen med högklassiga designförmål, åtråvärda antikviteter, retroprylar och konst. Allt är till salu. En av höjdpunkterna är scenprogrammet som i år innehåller bland annat föredrag om fashion, vintage och svensk design från folkhemstiden.

– Antik- och retrobranschen har medvind. Att köpa begagnat, allt från klassiska antikviteter till moderna loppisfynd ligger helt rätt i tiden och intresset är stort från både utställare och besökare. Den stora miljömedvetenheten har ökat intresset för antikviteter och vintage, berättar Victor Ackerheim, projektledare Antikmässan.

Antikmässans scen gästas av författare och experter. Föredragen är alltid välbesökta. Flera föredragshållare lyfter fram stil- och modehistoriska intressanta personer och klädesplagg. Dräkthistorikern och författaren Tonie Lewenhaupt utgår från en grevinnans reskappa och en brudklänning när hon tar med lyssnaren på en resa genom stil- och modehistorien.

Författaren Ingela Bendt och den vintagekunniga Minna Mattson står på scenen tillsammans och berättar om stilhistorien med utgångspunkt från en unik garderob. Det handlar om en samling klänningar och accessoarer från 1900-talet som är sammanställt i den nyutgivna boken Ruths garderob En modehistoria.

Fashionexperten Malin Sveholm berättar om de många vintageskatter som finns kvar från det färgstarka 1920-talet. Malin bjuder på en snabbresa i Art Décons fotspår och berättar om ikoner, snitt och detaljer från en av modehistoriens mest intressanta perioder.Folkhemmets möbler och keramik
Svenska folkhemmet byggdes efter kriget och mycket av det som skapades då har en hög kvalitet inom både form och material. Journalisten Brita-Lena Ekström berättar om mannen bakom Lamino, Yngve Ekström, om hans liv och verk, om möbelskapande i den småländska myllan och företagandets villkor under 1950- och 60-talen. En resa genom en dynamisk epok i svensk formgivningshistoria och möbelindustri.

Lisa Larsons keramik är älskat av många. Författaren Märta Holker berättar om hur Lisa blev välkänd i folkhemmet och hur hennes alster fortfarande efter 60 år är några av de mest efterfrågade, på både auktion och i nytillverkning i butik. Idag är intresset för Lisa Larson stort även långt utanför Sverige, framförallt i Japan.

Gemla Fabriker i småländska Diö är Sveriges äldsta möbelfabrik. Vd Benny Hermansson, berättar historien om företaget samt de klassiska möblerna och deras formgivare, från mitten av 1800-talet till våra dagar. Gemla med sin historia arbetar framgångsrikt med hållbarhet och säljer både nytillverkade produkter och har en egen second hand-handel.

källa/ foto: Stockholmsmässan/ Antikmässan 2022