Skapa Medelhavskänslan hemma

För dig som stannar hemma i sommar, men saknar Medelhavsstämningen ger vi lite tips på hur du kan skapa semesterkänsla hemma på balkongen, uteplatsen eller i trädgården, utan att behöva köpa vare sig flygbiljetter eller växla pengar.

Skapa en lummig oas

Att omges av växter får oss att må bra och slappna av. Försök därför att göra din uteplats mysig och avkopplande genom att förvandla den till en blommande oas. Det kan göras på flera olika sätt. Placera ut krukor, balkonglådor och andra planteringskärl och fyll dem med växter. Pelargoner och även andra sommarblommor utvecklas bäst om de har gott om plats för rötterna så välj kärl med rejäl volym. Balkonglådor ska tex gärna vara minst 20 x 20 cm för att rötterna ska kunna utvecklas ordentligt.

Planterade rumsavdelare är ett bra sätt att skapa en mysig atmosfär och samtidigt ge plats för olika aktiviteter. Generellt är rumsindelning av en öppen yta ett sätt att få den att kännas ombonad och gästvänlig. Det gör det också möjligt att skapa platser för umgänge, en stol i solen och en mysig plats för barnen att leka på. Pelargontrappor fyller lite samma funktion som rumsavdelare medan amplar och hyllor på väggarna gör att det händer något på höjden. På små ytor, som tex en liten balkong, kan amplar och hyllor på väggen också frigöra golvyta så att platsen känns större.

Från morgonkaffet till grillfesten

Att njuta av morgonkaffet utomhus är en perfekt start på dagen. Överhuvudtaget är det trevligt att äta utomhus, och det måste inte vara på en uteservering eller ett gatucafé. Fina dagar kan alla måltider avnjutas utomhus för att få oss i semesterstämning.

En blommande pelargon på bordet ger sommarkänsla. Blomrika pelargoner är också perfekta att använda för att piffa till borddukningen. Lägg en liten blomma eller några blad på tallrikarna och du har redan ett festligt dukat bord.

källa/ foto: Blomsterfrämjandet