Saras bästa tips om grönsaksodling

Vilka grönsaker är bäst, och varför? Vilken del av jordärtskockan kan ätas? Varför börjar spenaten blomma innan det hunnit växa ut några läckra blad? Sedan 2016 har författaren och trädgårdsbloggaren Sara Bäckmo släppt fem böcker om sin odling i Skillnadens trädgård. I den sjätte boken Skillnadens favoriter fokuserar hon på sina 15 grönsaksfavoriter. Här finns en grönsak för alla att lyckas med, oavsett om man bara vill prova i balkonglådan eller satsa stort i sin köksträdgård.

— Den här boken består av femton kortare porträtt av mina favoriter i köksträdgården. Det är grönsaker som jag tycker är väl värda att satsa på, både som nybörjare och mer rutinerad odlare och läsaren kommer antagligen känna igen nästan alla. En del är lätta att odla, som sockerärter och potatis, och andra kräver lite mer, som purjolök och majs. Tillsammans bildar de en bra grund i köksträdgården och kan ge mat under en stor del av året, säger Sara Bäckmo. 

Poängen med urvalet är att så många som möjligt ska kunna äta sina egenodlade grönsaker och därför är experten Sara Bäckmo med och trädgårdscoachar hela vägen. Varje kapitel inleds med en presentation av en specifik grönsak, vilka delar som är ätliga, hur fröet ser ut och vad det behöver för att utvecklas till en smakrik grönsak. Därefter får man följa grönsakernas utveckling i text och bild, hela vägen till skörd, med en rad smarta tips på vägen.

”De vackra slingrande gurkväxterna ger ett nästan exotiskt intryck i trädgården. Många drömmer om att kunna odla och skörda gurkor hemma, det är på något sätt sinnebilden av en lyckad odling. Gurka är kanske en av de bästa grönsakerna att satsa på i en ny odling – de växer bra nästan oavsett vilken plats du har att erbjuda, så länge den är solig: i ett fönster, på balkongen, en uteplats, i pallkragar, växthus och på friland. Jämfört med andra grönsaker är skördesäsongen kort, eftersom gurkor måste ha rejält med värme för att trivas. Det är kanske också därför vi uppskattar hemodlade gurkor så mycket, för att vi måste ha vett att njuta när skördetiden är så kort?”

foto: Maria Fors Östberg