Så sköter du populära palettblad – ”gör sig fint både i trädgården och på balkongen”

Palettblad är uppskattade växter som fortsätter att göra succé. Plantagen har nu utökat sortimentet och tipsar om hur du tar sticklingar och sköter om dina palettblad på bästa sätt.

Med dess lekfulla former och mönster fortsätter palettblad att vara omåttligt populära bland svenskar. Inför sommaren har Plantagen nu utökat sortimentet med fler palettblad. Palettblad är vackra och lättskötta växter som varierar i storlek och passar utmärkta som inom- och utomhusväxter. Under sommarmånaderna trivs palettbladen däremot extra bra utomhus och gör sig fina både i trädgården och på balkongen. Solen får de unika bladens färgställningar att övergå till mer intensiva nyanser vilket sätter ännu mer färg på omgivningen.

För att palettbladen ska trivas krävs egentligen ingen större ansträngning. De tunna bladen kräver dock regelbunden vattning och vill hållas fuktiga. Det blir tydligt synbart när växten behöver mer vatten då bladen börjar hänga, men de återgår snabbt till det normala igen efter vattning. För att få en buskig och frodig planta bör palettbladen kontinuerligt beskäras. Sticklingarna som klipps av kan placeras i vatten eller jord för att få nya plantor.

källa/ foto: Plantagen

Här tipsar vi om hur du tar sticklingar och planterar dem på bästa sätt.

Ta sticklingar

Ta en stickling genom att skära av toppen på en gren med tre till fyra blad. Ta sedan bort bladen längst ner så ett till två utvuxna blad finns kvar. Följ sedan stegen nedan.

  • Gör ett tillfälligt växthus av en plastflaska eller en påse. Skär av den översta delen av flaskan cirka 10 cm nedanför korken.
  • Dela en potatis, gör ett hål i den skurna ytan och sätt ner sticklingen där. Du kan också linda vått papper eller bomull runt stjälken.
  • Sätt sticklingen i flaskan eller påsen och duscha med sprayflaska innan du stänger igen påsen eller sätter toppen på flaskan.
  • Transportera med försiktighet. Sticklingar är känsliga mot både värme och kyla.

Plantera sticklingar

  • Sätt sticklingen i en kruka med såjord. Höj luftfuktigheten genom att placera en odlingsklocka, din avklippta plastflaska eller en plastpåse över krukan. Se till att det finns några lufthål.
  • Placera sticklingen ljust, men inte i direkt solljus.
  • Det kan ta allt från en vecka till flera månader tills sticklingarna rotar sig. Prova genom att försiktigt dra lite i sticklingen, sitter den fast har den troligtvis rotat sig och du kan börja lätta på täckningen och vänja växten vid ett torrare klimat.
  • När plantan växt till sig och rötterna nått ut till kanten på krukan är det dags att plantera om med näringsrik blomjord i en större kruka.