Så driver du upp din egen amaryllis till jul

Vad vore julen utan amaryllis, högtidens ståtligaste blomma som enligt Plantagens rapport Växttrender 2021 fortsätter att öka i popularitet bland svenskar. Den vackra julfavoriten är en lättodlad lökväxt som bidrar till att sätta den magiska julstämningen och med Plantagens enkla tips lyckas du välja rätt amaryllislök att driva upp inför jul.

Julen är en traditionsbunden högtid och det märks tydligt i svenskarnas val av blommor där traditionella klassiker så som amaryllisen fortsätter att ligga i topp. Enligt rapporten Växttrender 2021 är amaryllisen en av fyra svenskars favoritblomma till jul. Den praktfulla blomman fortsätter att öka i popularitet och många svenskar väljer idag att odla amaryllisen hemma. Här ger Plantagen sina bästa tips för hur du väljer rätt lök och driver upp din egen amaryllis i vinter.

foto: Plantagen

Så väljer du rätt amaryllislök och får den att blomma i tid för jul:

  • Kraften sitter i löken – ju större lök desto bättre kvalitet, fler stänglar och större blommor. Välj därför en stor amaryllislök för att säkerställa en prunkande blomst.
  • Känn på löken för att kontrollera att den är hård. Löken ska inte vara mjuk då det kan innebära att den är skadad och ger därmed sämre kvalitet på blomman.
  • Är tanken att amaryllisen ska blomma till första advent är det bra att välja en lök med knopp. Från att knoppen tittar fram till dess att den blommar tar det cirka 2–3 veckor. Utan knopp kan det i stället handla om mellan 6–8 veckor.
  • Tänk på vart du placerar din amaryllis. Ett knep för att få fart på amaryllisen är att placera den ljust och varmt, till exempel i ett fönster över ett element.
  • När blomman väl har vuxit fram är ett tips att vända plantan när den sträcker sig efter solljuset. Genom att vända på plantan växter stammen rakare.

Plantagens steg-för-steg-guide som hjälper dig lyckas med planteringen:

  1. Sätt ner rötterna i vatten cirka ett dygn innan plantering för att få dem att svälla och vakna till liv. Var noga med att endast blötlägga rötterna då risken annars finns att löken börjar ruttna om den blir för blöt.
  1. Välj en stabil och tung kruka så att krukan inte riskerar att välta när blomman väl vuxit fram. Fyll därefter den utvalda krukan med lecakulor i botten och sedan vanlig blomjord.
  1. Var noga med vart och hur du placerar löken i krukan. Sätt ner två tredjedelar av amaryllislöken under jord och resterande ovanför. Säkerställ även att det finns ett utrymme om minst 3–4 cm mellan löken och krukans kant för att balansera plantans vikt i krukan. 
  1. Vattna rikligt i samband med plantering och därefter cirka en gång i veckan. En bra regel är att vattna ungefär ett snapsglas med vatten i veckan. Ett tips är att känna efter med fingrarna så att jorden har hunnit torka upp mellan vattningar, annars finns risken att löken får för mycket vatten. Däremot bör du undvika att torka ut plantan för mycket om du vill ha långa amaryllisstjälkar då de annars blir korta. 
  1. Placera amaryllisen på en plats med mycket ljus för att hålla den fräsch och snygg. Direkt efter plantering bör löken däremot stå i mörker för att få igång rotbildningen. Detta kan du göra genom att sätta på en huva över plantan eller ställa den nyplanterade löken på en mörk plats med värme.