Rörstrand och Konstfack hyllar Marianne Westman i ett designsamarbete

Tribut till Marianne Westman är ett samarbete mellan Rörstrand och Konstfack, de två startpunkterna för Westmans karriär. Rörstrand lanserar nu fyra grafiska tekoppar för att hylla Marianne Westman och hennes betydelsefulla karriär som illustratör och formgivare.

I början av 2017 avled en av Rörstrands mest älskade formgivare, Marianne Westman. Hennes lekfulla och unika designvärld går däremot aldrig ur tiden, något Rörstrand ville ta fasta på. Det svenska porslinsföretaget etablerade ett samarbete med Konstfack, som Westman själv studerade på under åren 1946–1950, för att hylla hennes betydelse för Rörstrand och svensk porslinshistoria.

Designsamarbetet Tribut till Marianne Westman resulterade i att fyra studenter inom grafisk design och illustration fick skapa en personlig hyllning till Marianne genom att formge varsin tekopp. Resultatet blev fyra unika illustrationer, formgivna på den klassiska tekoppen från serien Mon Amie.

Rörstrand och Konstfacks historia sträcker sig långt bak i tiden. Flera av Rörstrands välkända formgivare har studerat på designskolan, däribland Signe Persson Melin, Ulrika Hydman-Vallien, Monica Förster och Louise Adelborg. Idag möts Rörstrands och Konstfacks vägar ännu en gång.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Rörstrand i det här projektet. Det kompletterar vår vision om att arbeta i tvärvetenskapliga scenarier och tillämpa kunskaper över olika plattformar. Utbildningen inom grafisk formgivning och illustration har ett stort fokus på research och tematiskt arbete. Med Marianne Westman och Rörstrands historia som utgångspunkt fick studenterna undersöka natur, fantasi, feminism och svensk historia vilket blev ett fint slutresultat, säger Catherine Anyango Grünewald och Sara Kaaman, lektorer på Konstfack.

De fyra studenterna som formgivit tekopparna är Martin Olsson, Ishtar Bäcklund Dakhil, Hannes Högberg och Jonna Hallberg. Illustrationerna skiljer sig åt men temat som alla studenterna haft i åtanke under designprocessen är Westmans starka och modiga personlighet samt hennes genuina kärlek till naturen.

källa/ foto: Rörstrands