Populärt och lätt att bygga eget utekök

Uteköket är ett av de mest populära gör det själv-projekten under sommaren. Varianterna är många och funktionerna likaså. Med Finja Betongs utekök, designat av hantverkaren och programledaren Björn Christiernsson, får man ett utekök med flera smarta funktioner och förvaringsytor. Uteköket är dessutom murat och putsat, vilket borgar för en brandsäker konstruktion med litet underhållsbehov, uppger Finja.

Uteköket finns tillgängligt som ett komplett gör det själv-projekt, redo att laddas ner från Finja Betongs hemsida. För mer inspiration finns även Björns film där han steg för steg går igenom hur man murar och putsar uteköket samt även gjuter bänkskivan.

För att redan innan bygget startas få en god bild av slutresultatet har Finja Betong tagit fram uteköket som ett AR-objekt. Genom att använda en smarttelefon eller surfplatta kan man digitalt placera uteköket på sin tomt. Uteköket går att vrida, vända och flytta runt så man på detta vis finner den perfekta byggplatsen.

Finja Betongs DIY-projekt innehåller alltid komplett materiallista som enkelt skrivs ut och tas med till en återförsäljare för inköp. Till projekten hör även en skriven arbetsanvisning som steg för steg visar produkternas användningsområden och de olika stegen i byggprocessen. Anvisningen ger en god bild av vilka byggmoment projektet innebär och man kan då bestämma vilka man vill utföra själv eller om man vill ta hjälp av en entreprenör. I arbetsanvisningen finns även detaljerade ritningar för hela projektet.

Stommen till uteköket muras med Finja Betongs Murblock Bas, ett traditionellt lättklinkerblock som nyttjas till en rad olika byggprojekt – allt från innerväggar till oisolerade ytterväggar till, grunder, trappor och som i detta fall, ett utekök. Bänkskivan gjuts i Bemix A3 för bästa motståndskraft och hållbarhet.

Uteköket är ett exempel av över 50 kompletta byggprojekt tillgängliga för nedladdning på finja.se

källa/ foto: Finja