Ogeborg: Nya handtuftade mattor i organiska mönster

Ogeborg inleder nytt designsamarbete med Note Design Studio som formger Napa, en serie med fem handtuftade mattor i organiska mönster. Inspirationen är hämtad från Kaliforniens vindistrikt med samma namn.

Svenska familjeföretaget Ogeborg utvecklar designkollektionen ODC, Ogeborg Design Collection, med mattserien Napa av Note Design Studio. Utmärkande för de senaste tillskotten i designkollektionen är kombinationen av flertalet handtuftningstekniker i en och samma matta. Användningen av de olika teknikerna gör det möjligt att skapa nivåskillnader, vilka bidrar till genomgående organiska och taktila mönster.

”Att samarbeta med skickliga formgivare som kombinerar hantverk, design och innovation och därigenom visar Ogeborgs bredd är oerhört kul. Det är också något som vi kommer att fortsätta med”, säger Helene Ogeborg, VD på Ogeborg.

Inspirationen bakom designen är hämtad från det dramatiska landskapet i Napa Walley Wine Country i Kalifornien med dess karaktäristiska kullar, dalar och plöjda fält. Genom olika tekniker av handtuftning har Note Design Studio utforskat uttrycket av de vackra mönster som framträder i vindistriktets jordbruksmarker sett från ovan. Napa utmanar mattans möjligheter i rummet och visar hur denna substantiella inredningsdetalj kan passa lika bra på väggen som på golvet.

Samtliga mattor består av naturmaterial, handtuftad ull och viskos. Nivåskillnaderna som utgör mönstret, mattornas asymmetriska runda sidor samt varierade former förstärker seriens lekfulla uttryck.

Napa visades i Milano 2019 under den veckolånga skandinaviska grupputställningen av Tidskriften RUM, Konstfack och Malmstens Linköpings universitet vid Bagni Misteriosi.

Mattserien finns i fem mönsterbilder och tillverkas på beställning.