Ny bok hyllar Ulla Molins trädgårdskonst

I år är det 25 år sedan trädgårdspionjären Ulla Molin gick bort. I boken Ulla Molin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården skildrar Liselotte Fritz den kända trädgårdsarkitektens liv, hennes livsverk och trädgårdarna hon har ritat. Ulla är inte bara ihågkommen för sin trädgårdskonst utan också för att hon vågade utmana en omvärld där kvinnor ofta fanns i periferin.

— Ulla var en fantastisk kvinna som levde i en väldigt mansdominerad värld. Hon var pionjär genom att hon tog sig fram och ville synas och höras, något som var ovanligt för en kvinna att göra på den tiden. Hennes trädgårdar med sin stilrena estetik och fokus på form och struktur har inspirerat flera generationer. Hennes sätt att arbeta med krukor, keramiska plattor, buxbomsskulpturer och sparsmakade färgkompositioner talar till oss än idag, säger Liselotte Fritz.

Boken skrevs efter att Liselotte Fritz under flera års tid studerat det Ulla Molin lämnade efter sig, artiklar, skrifter, böcker och intervjuat personer som kände henne. Flera av Ulla Molins vänner tillika trädgårdsprofiler presenteras i boken, till exempel Heidi Palmgren och Ulf Nordfjell, som båda inspirerats av hennes unika stil. Dessutom återfinns nytagna bilder, ritningar och illustrationer för att inspirera läsarna att skapa trädgårdar i Ulla Molins anda. 

Några av Ulla Molins trädgårdstankar var att sudda ut gränserna mellan ute och inne, arbeta arkitektoniskt med få växter i stora grupper och ge rum för fåglarna med ett stort fågelbad. Hon använde ofta formade vintergröna växter och valde bort gräsmattan för att istället skapa en väv av växter i en mjuk färgskala. Detta förverkligas bland annat i hennes sista trädgård i Höganäs i nordvästra Skåne. Trädgården betraktas idag som ett mästerverk, den blev byggnadsminnesförklarad 2010 och är idag ett utflyktsmål för många trädgårdsintresserade.