Ny bok där du kan dofta och smaka på julen

Julen är en av våra mest älskade högtider och svensken älskar traditioner. Glögg, julstjärna, saffran och kryddnejlikor är självklara inslag i vårt julfirande, men varifrån kommer dessa kryddor och växter? Och på vilket sätt ingår de i våra traditioner? I den ny boken Julens växter, smaker & dofter berättar professor emeritus Lars-Erik Appelgren historien bakom de växter, smaker och dofter vi så starkt förknippar med just julen. Boken är en lustfylld, kulturell och medicinhistorisk resa som tar sin början i urgamla jultraditioner fram till modern tid.

– Det här är främst en bok om de många växter vi förknippar med julen, om dess traditioner, användningsområden och upplevelser för våra sinnen. Bland annat är dofter och smaker så starkt kopplade till vårt minne. Förhoppningsvis kan boken bli till en givande läsning om sådant som är förknippat med angenäma upplevelser kring julfirandet och inspirera och rekapitulera barndomens juldofter, säger Lars-Erik Appelgren.