”Martin Bergströms djärva design hittar nya poetiska uttryck”

IKEA: ”Martin Bergströms djärva design hittar nya poetiska uttryck i mötet med sociala entreprenörer från Indien, Thailand och Rumänien. ANNANSTANS är handgjorda föremål där gränserna mellan mode, heminredning, hantverkstraditioner och unika samlarobjekt suddas ut. Föremålen är på tillfälligt besök i varuhusen med premiär den 8 mars”.

ANNANSTANS är 20 handgjorda produkter skapade i samarbete mellan IKEA, Martin Bergström och över 1300 skickliga hantverkare från sociala partnerföretag i Indien, Thailand och Rumänien. Partnerskapet mellan IKEA och sociala företag är långsiktigt och bidrar till att förbättra livsvillkoren för människor i utsatta samhällen samtidigt som traditionella hantverksmetoder hålls vid liv.

I ANNANSTANS möter det traditionella hantverket Martin Bergströms samtida design i nya poetiska föremål som textilier, keramik och träfiguriner. Moderna mönstertryck mixas med handbroderade detaljer, små svampar får liv i svarvat trä och korgar i bananfiber har utmanat de skickliga hantverkarna med säregna former. Karin Gustavsson, produktutvecklare på IKEA berättar att ANNANSTANS skulle kännas urban och samtida – ”Jag visste att Martin Bergström skulle stretcha hantverkarnas färdigheter för att skapa en riktigt kreativ samling föremål.”

De enskilda föremålen har aldrig varit tänkta att matcha varandra i traditionell mening. Martin berättar att produkterna fungerar mer som en familj än som kollektion – ”föremålen matchar och dom matchar inte”. ANNANSTANS utmärker sig dels genom starka sociala värden, dels med unik design som genomsyras av stark hantverks- och kvalitetskänsla.

Säljstart: 8 mars 2019, begränsad upplaga. Säljs på alla IKEA varuhus, ej online.