Många vill hyra fritidshus i sommar – få vill hyra ut

Intresset för att hyra fritidshus under pandemin har varit stort. Och det ser inte ut att avta inför sommaren – tvärtom. Nästan fyra av tio vill hyra fritidsboende i Sverige i sommar, visar en ny undersökning från Blocket och Kantar Sifo. Allra störst är intresset i åldersgruppen 30-49 år. Men det finns finns en stor klyfta – den åldersgrupp där flest äger ett fritidshus är negativt inställda till att hyra ut.

De senaste 30 dagarna har sökningarna efter fritidshus på Blocket ökat med 200 procent jämfört med förra året. Enligt statistik från Blocket Bostad har medianhyran för ett fritidshus ökat från 6 000 kronor i veckan 2019, till 6 650 kronor i veckan 2020. På den ägda marknaden har fritidshuspriserna på sina håll ökat med så mycket som 30 procent det senaste året, enligt siffror från Booli.

– Fritidshusmarknaden har kanske aldrig varit hetare. Priserna på fritidshus har ökat stort i många delar av landet det senaste året. Den som äger ett fritidshus men inte nyttjar det varje helg kan tjäna mycket pengar på att hyra ut det i vår eller sommar, säger Åsa van der Vliet, marknadsplatsdirektör på Blocket Bostad.

– Fritidshus vid vatten är alltid populärt, likaså fjällnära stugor. Efter att ha spenderat mer än ett år på hemmaplan så är det många som är sugna på att hitta på saker. Fjällturer, mountainbike och vattensporter kommer nog locka många i sommar, säger Åsa van der Vliet.

Var femte äger ett fritidshus i Sverige, och bland dem över 50 år ökar andelen till var fjärde. Bara fyra procent har tidigare hyrt ut sitt fritidshus, och lika många överväger att göra det även i sommar. Inför sommaren syns en betydligt större efterfrågan än vad utbudet kan möta. Många vill hyra fritidshus, men i de åldersgrupper där flest äger fritidshus (50-79 år) är det få som kan tänka sig att hyra ut det.

källa/foto: Blocket/arkivbild