Lanserar Poul Henningsens PH 2/2 Question Mark i begränsad upplaga

Louis Poulsen introducerar hösten 2021 Poul Henningsens PH 2/2 Question Mark i en begränsad upplaga. Lampan Question Mark är ett äkta bevis på formgivaren Poul Henningsens tradition att skapa bländfritt ljus och kvalitativt hantverk med funktionalitet i fokus. Lampan har en finish i mässing och kombineras med skärmar i munblåst opalglas som skapar en vacker atmosfär och tillför karaktär i alla miljöer. 

Poul Henningsen designade den ursprungliga versionen av lampan PH 2/2 Question Mark år 1931 baserat på hans treskärmssystem från 1926, som kombinerar ett bländfritt, nedåtriktat ljus perfekt med ett behagligt, uppåtriktat sken. En klassisk men ändå lekfull och figurativ design som är tydligt igenkännlig som en PH-lampa, tillverkad i vackert munblåst glas för en idealisk, mjuk atmosfär.

Lampan fick namnet ”Question Mark” på grund av lampfotens uttrycksfulla krökning. Det går att justera ljusets riktning genom att vrida på handtaget mitt på foten. PH 2/2 Question Mark producerades fram till mitten av 1950-talet i mässing med olikfärgade glasskärmar och flera olika skärmhållare. PH 2/2 Question Mark fortsätter att väcka uppmärksamhet i den begränsade utgåvan, som har hantverksmässiga detaljer på stommen i borstad mässing och skärmar i munblåst opalglas i tre skikt.

Den lätt borstade mässingsstommen har lämnats obehandlad som på originallampan från 1931, vilket gör att den förvärvar en vacker patina som med tiden förbättrar bordslampans autentiska utseende och känsla. Den genomgående strömbrytaren, som även den är av borstad mässing, är placerad på stativet nära lampfoten, tillsammans med en brun textilledning som kompletterar den exklusiva designen och framhäver dess enkla elegans. PH:s initialer är vackert och diskret ingraverade ovanför sladden.

källa/ foto: Louis Poulsen