Klassiska Windsor Chair från 1938 lanseras på nytt

Carl Hansen & Søn nylanserar Windsor Chair, designad 1938 av den danske arkitekten och möbelsnickaren Frits Henningsen. Den klassiska stolen var i produktion hos Carl Hansen & Søn fram till 2003 och nylanseras nu med en bekväm sittdyna. Majestätisk, klassisk och lätt i uttrycket. 

Frits Henningsens bekväma Windsor Chair FH38 är lika aktuell idag som när dess förebild skapades för cirka 300 år sedan i Buckinghamshire, England. Med sin skulpturala rygg och underrede med raka, snedställda träben är Windsor Chair en elegant möbel som hör hemma i både modern och klassisk inredning.

Henningsen inspirerades av tidiga stilperioder som fransk empire, rokoko och brittiska 1600-talsmöbler och omtolkade dem med en modern skandinavisk touch utan överflödiga dekorativa detaljer, och i stället med fokus på funktionalitet, bra hantverk och ett enda uttryck. 

Henningsens version av Windsor Chair är en matstol i massiv ek med hög rygg som döljer många hantverksmässiga utmaningar, eftersom många olika snickeritekniker har använts. Att tillverka stolen kräver med andra ord en erfaren möbelsnickares färdigheter, något som understryker det faktum att Henningsen själv var en snickare och designer som utforskade materialens möjligheter.

källa/ foto: Carl Hansen & Son