Karl Fredriks bästa tips för hyacinter

Karl Fredrik Gustafsson är floristen som varit verksam i Örebro och trädgårdsmästare och han älskar att dela med sig av sin kunskap och sina idéer. Oavsett om han verkar på TV, i sin trädgård eller på någon trädgårdsmässa strålar han av entusiasm och energi. 

Blomsterfrämjandet har besökt Karl Fredrik på hans gård på Österlen. Vi kommer i två inlägg att bjuda på inspiration från Karl Fredrik om hyacinter; först ut är hyacinter till advent och jul, därefter kommer vårhyacinterna. Samma vackra växt, men beroende på årstid ger den helt olika uttryck. Karl Fredrik är lika förtjust i båda. 

Karl Fredriks hyacinttips inför advent

Låt löken synas

När du kommer hem med dina hyacinter är det fint att planera om dem i andra krukor. Tänk då på att sätta hyacinten så högt att den vackra löken syns, även om rötterna naturligtvis ska vara nere i jorden. Jorden kan gärna täckas med lite mossa eller något annat som du tycker är vackert, men låt alltid löken stolt sticka upp och låta sig beundras. 

Samplantera

En samplantering med flera hyacinter i en större kruka eller skål är vackert. Håll dig till en och samma färgnyans eller blanda flera olika. Karl Fredrik har valt att hålla sig till bara vita vilket är väldigt sobert. Han har placerat kuddmossa mellan hyacinterna men på gott avstånd till de vackra lökarna. Extra fint blir det tack vare att Karl Fredrik har plockat några klockor från hyacinterna som han placerat på mossan likt stora snöflingor. 

Hyacinter i entrékrukan

Beroende på var i landet du bor och hur kallt det är i advent fungerar hyacinter även förträffligt utomhus. Hyacinter trivs egentligen allra bäst vid låga temperaturer och någon enstaka frostnatt klarar de utmärkt. Står krukan i entrén bredvid en husvägg får de dessutom skydd av huset. Bor du högre upp i landet är inglasade utrymmen som tex en veranda eller en balkong ett bättre alternativ. 

Skötsel

Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Undvik att vattna direkt på löken. Ju svalare hyacinterna står desto längre håller de. Långa hyacinter kan stöttas med en blompinne eller skäras av för att sätta som snitthyacint i vas tillsammans med en grankvist.

källa/ foto: Blomsterfrämjandet/ Emilia Ahlgren