Joy Zandéns mönsterskatt i Mios butiker

Mio för vidare textildesignern Joy Zandéns mönsterskatt i en unik inredningskollektion med mönstret Regnskog. Kollektionen med samma namn som mönstret börjar säljas i Mios butiker på mio.se den 12 mars 2019.

Joy Zandén föddes 1922 och var som artonåring en av de första eleverna på Beckmans reklam- och designskola i Stockholm. Joy läste design och mönsterkonstruktion och blev sedan mönsterformgivare på en textilfirma och hennes uttryck var ett brett spektrum av konst, mode, reklam och teaterdekoration.

1951 åkte den unga Joy till New York med hopp om att sälja in sina mönster. Hon fick ingenting sålt och åkte besviket hem och gömde skisserna i en låda i källaren. Där blev de liggande i nästan 60 år tills dottern Jessica hittade dem och bestämde sig för att väcka liv i dem. Så fick Joy Zandén äntligen sitt genombrott – vid 94 års ålder och innan hon lämnade oss i april 2017 fick en lycklig Joy bevittna hur flera av hennes mönster trycktes upp på stora tapetvalsar. Tapetkollektionen kom att hyllas i designerkretsar världen över.

Mio får nu äran att föra Joy Zandéns mönsterskatt vidare med den nya inredningskollektionen med mönstret Regnskog. Kollektionen består av kökstextilier, brickor, tabletter, kuddfodral, lampskärmar och påslakanset och är lätta att matcha med annan inredning. Flera av produkterna finns i två färgställningar; en multifärgad med dova pasteller och en som går i blå ton med rosa inslag.

Regnskog är ett tidlöst mönster – inspirerat av en drömlik värld med fantasifulla växter och fåglar. Trots att det ritades för nästan 70 år sedan känns det mer modernt än någonsin. Och framför allt är det en berättelse om drömmar som slår in.