Iittala tar in naturen i hemmet

Det finns många fördelar med att låta naturen ta plats i hemmet. Genom att inreda med blommor och växter ökar välbefinnandet och känslan av närhet till naturen. Grönska skapar inte bara harmoni i hemmet utan förbättrar även luftkvalitén, sänker stressnivån och ökar vår produktivitet. Våren 2020 presenterar Iittala blomkrukor och keramikvaser från de populära serierna Nappula och Ruutu. Iittala vill inspirera fler till att inreda hemmet såväl som arbetsplatsen med små eller stora blomarrangemang.

Symmetriska former

Den omtyckta serien Ruutu, signerad Ronan och Erwan Bouroullec, lanserades 2015 och har sedan dess blivit en modern klassiker. Nu breddas serien med vaser i keramik, ett för Iittala nytt material. Keramikvaserna har samma enkla, symmetriska formspråk som seriens föregångare och lanseras i tre storlekar. Den mindre vasen lämpar sig för en minimalistisk blombukett eller en ensam blomma. De två större vaserna gör sig utmärkta med högre snittblommor, säsongens kvistar eller grönskande krukväxter.
De nya vaserna i keramik kan med fördel kombineras tillsammans med andra vaser från Ruutu men fungerar även lika bra på egen hand. Keramikvaserna lanseras i svart, beige, mörkblått och brunt. Vasernas glasyr reflekterar solljuset på ett lekfullt sätt. Ruutu keramikvaser är tillverkade och gjutna för hand. Tillverkningsprocessen är komplicerad och omfattande då stor kunskap och noggrannhet krävs vid framställning av gjutna föremål. Samtliga keramikvaser bränns långsamt innan de dopp- eller sprutglaseras beroende på önskat utseende.

Inred med grönska

Utöver nya vaser i serien Ruutu breddar Iittala sortimentet med krukor ur serien Nappula av Matti Klenell. Förra året firade formgivaren Matti Klenell tio år tillsammans med Iittala. Klenells lekfulla former är älskade av många och serien Nappula är ett exempel på Klenells nordiska formspråk. Designen är klassisk och tidlös men trots det ständigt aktuell och nytänkande. Inspirationen till Nappulas design har ett ganska oväntat ursprung. När Klenell arbetade i Nuutajärvi glasmuseum fick han syn på ett gammalt bord vars originella, stora, rundade fötter fångade hans intresse vilket nu ges i uttryck i seriens nya blomkrukor. Krukorna lanseras i två olika storlekar och tre färger: vit, mörkgrön och beige.

källa/ foto: Iittala