Iittala och Rörstrand i hållbart samarbete – lämna in begagnat glas och porslin

Nu lanserar ikoniska varumärkena Iittala och Rörstrand en ny, cirkulär tjänst: Vintageservice. Servicen är en del i Fiskars Groups arbete att utforska möjligheterna inom cirkulär ekonomi och har pågått i Finland sedan våren 2019. Det prisbelönta konceptet introduceras nu i Sverige och innebär att konsumenten lämnar in begagnat glas och porslin till försäljning i utvalda Iittala- och Rörstrandsbutiker. Dessa föremål säljs sedan vidare att älskas och användas i nya hem. Lanseringen inleds i utvalda Iittala outlets samt på Iittala och Rörstrand Store på Kungsgatan i Stockholm.

Runt om i Sverige är det många som sitter på fantastiska skatter med produkter från Iittala eller Rörstrand. Det kan vara hela serviser eller servisdelar som man ärvt av tidigare generationer eller samlat på sig genom åren. Med tiden kan dessa produkter bli mindre aktuella för oss och vi börjar se oss om efter enkla sätt att återvinna och ge nytt liv åt produkterna. Samtidigt ser vi allt fler som letar efter second hand-produkter. Personer som älskar glas och porslin från förr, som fortfarande håller i stil och kvalitet. I samband med det allt mer ökade intresset för hållbarhet lanserar Iittala och Rörstrand konceptet Vintageservice, en tjänst där vi utforskar hur vi kan bidra till en förlängd livscykel för Iittala och Rörstrand.

Köp och återförsäljning av glas och porslin 
Kärnan i Vintageservice är att konsumenterna kan komma in till våra egna butiker och lämna in produkter mot ersättning. Servicen gäller begagnat glas och porslin men inte interiörprodukter eller konstglas.

”Vintageservice är perfekt för dem som vill ge nytt liv till sina historiska skatter av vardagens glas och porslin som tar plats hemma i köksskåpen. Produkterna får chans att hitta nya hem att älskas och användas i”, säger Lotta Eskolin, ansvarig för Vintageservice.

Konceptet inleds med en pilotlansering i två etapper. 7 oktober startar konceptet i Iittala outlet Höganäs, Iittala outlet Skultuna, Iittala store & Rörstrand store Kungsgatan i Stockholm. 11 november utökas lanseringen till Iittala outlet Gustavsberg samt Iittala outlet Lidköping. Målet är att Vintageservice på sikt ska kunna erbjudas i samtliga egna butiker.

Produkterna bedöms och prissätts direkt på plats av butikssäljaren och i utbyte får konsumenten ett presentkort som är giltigt i samtliga Iittala outlets, Iittala stores och Rörstrand store. De inlämnade produkterna ingår sedan i butikens Vintageavdelning där utbudet varierar beroende på vad som kommer in. Det varierande utbudet ger konsumenten möjlighet att hitta kompletterande produkter till sina samlingar, produkter som inte finns i dagens sortiment längre.

källa/ foto: Iittala Rörstrand