Här är lampan Putki av Matti Klenell – en framtida klassiker

Lampan Putki av Matti Klenell formgavs ursprungligen för Sveriges Nationalmuseum i Stockholm. När museet genomgick sin omfattande renovering mellan 2014 och 2018 tillfrågades en grupp designers att formge inredningen till dess restaurang och café. Klenell ledde det arbetet och alla föremål i inredningen är speciellt framtagna med museet som utgångspunkt. Till matsalens fönsternischer ville Klenell utforma en belysningsinstallation i form av blåsta rörformade glasarmaturer. Iittala tillfrågades då om att tillverka de unika bitarna på sitt glasbruk i Finland.
 
Gestaltningen på Nationalmuseum blev ett unikt konstverk där glasets materialitet utnyttjas till fullo med en korrugerad yta som både skärmar lampans sken och fångar det flödande dagsljuset skiftningar. Det är kvalitéer som sedan dess omsorgsfullt bearbetats vidare och förfinats till en lampa väl anpassad till ett liv utanför Nationalmuseums väggar.
 
”Jag har alltid varit fascinerad av ljus och ljusdesign och förhållandet mellan det immateriella och materiella. Jag försöker behandla ljuset som om det vore ett material i sig – kanske det vackraste materialet av alla”, säger Matti Klenell. 
 
Lampans glasskärm kommer i tre färger; klar, koppar och grå. Det munblåsta glaset och dess färger är framtaget av de mest skickliga mästarna på Iittala glasbruk. Den pulverlackerade aluminiumbasen hjälper till att framhäva formen på skärmen och gör att lampan är ett vackert skulpturalt föremål i sig. Ordet Putki betyder ”pipa” och syftar till skärmens form liknar en pipa eller ett rör. Putki har potential att bli en framtida klassiker med tidlös design som kommer uppskattas av framtida generationer.

källa/ foto: Iittala