Här är frönyheterna för kommande säsong från Nelson Garden

Alla ska kunna odla, oavsett om du bor i villa, lägenhet eller på landet. Du ska kunna odla var du vill, i kruka, pallkrage, inomhus eller på friland, efter dina egna förutsättningar. Bland årets frönyheter hittar du garanterat något som passar dig och dina odlingsvillkor.

Intresset för att odla sina egna snittblommor fortsätter att växa och allt fler kan titulera sig blomsterbönder. Vi har därför i år tagit in fler sorter som är anpassade för blomsterbuketten. En bukett får mer liv och djup om du tillför något utöver alla vackra blommor, det kan vara grässtrå från vägkanten, några kvistar eller varför inte något ätbart som basilika eller en färgsprakande mangold. I en bukett är det bara fantasin som sätter gränser.

Idag odlar vi inte bara för oss själva utan också för alla våra pollinerande vänner som hjälper oss i trädgården. Utan pollinatörernas hjälp blir skörden sämre och i värsta fall uteblir den helt. Det är inte bara humlor och bin som pollinerar utan också fjärilar, skalbaggar och flugor. Odla mer nektar- och pollenrika blommor och grönsaker så kommer det att surra ljuvligt i din odling!

En färgsprakande mangold med det passande namnet Fireworks och en bukettblomkål ’Blumini’ F1 som påminner mer om broccoli i sitt växtsätt är två av våra nyheter i år som är särskilt roliga. Den förstnämnda för dess färgrikedom och blomkålen för dess växtsätt. För hur roligt är det inte att testa att odla något nytt och annorlunda? I år är vi också extra glada att vi har hittat en fröodlare till brytbönan ’Cogito’, Anette Nilssons favoritbrytböna. En böna som har en given plats i Anettes fantastiska odling i Boäng.

Vi blir allt fler som tänker på hur vi brukar vår jord och gör val därefter. Bland våra ekologiska frösorter kan vi nu lägga till en klassisk höstmorot som är mycket väl lämpad för lagring. Vi har även en isbergssallat som bildar stora kompakta huvud och som ej går i blom så lätt. Alla våra ekologiska frösorter är märkta med märket Organic, som gör det lätt för dig att välja rätt frö i fröställen.

källa/ foto: Nelson Garden

Frönyheter 2022

Färgsporre, ’Licilia Peach’
Kornvallmo, ’Mother of Pearl’
Linnétagetes, ’Burning Embers’
Palettblad, ’Wizard Coral Sunrise’
Rosenskära, ’Apricotta’
Rosenskära/ Gullskära, Feng Shui
Sommarflox, ’Cherry Caramel’
Tigeröga, ‘Incredible! Swirl’

Brytböna, ’Cogito’
Blomkål ’Erfurt’
Bukettblomkål, ’Blumini’ F1
Isbergssallat’Grazer Krauthäuptel 2’ Organic
Höst/vintermorot, ’Flakkée 2’ Organic
Kanelbasilika, ’Cinnamon’ Organic
Mangold, Fireworks Organic
Squash, ’Emperol’ F1