Hanna Wendelbo med ny bok: ”kreativt skapande och mönsterdesign”

Formgivaren Hanna Wendelbo är känd för sina blomstermandalas på Instagram och några av hennes tapetmönster är redan moderna klassiker. Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter av kreativt skapande och mönsterdesign i boken Hannas blomsterpill & mönsterlek.

— I den här boken vill jag visa fördelarna i kreativt skapande och samtidigt inspirera andra till att använda sina händer och sitt hjärta mer i sitt skapande. Jag vill inspirera och utmana till ett kreativt sug och längtan efter att få skapa. Med hjälp av boken får man en större förståelse för färg och form och kan betrakta omvärlden genom mönstrens magiska lins. Ibland börjar processen med att så ett frö i den varma jorden och ibland är början ett skimrande stryk med akvarellpenseln på ett tomt ark. Så som det är i min värld, säger Hanna Wendelbo.

I boken får man lära sig hur man kan skapa blommor med olika tekniker som akvarell, bläck, tusch och gouache. Hon visar också att nyckeln till att skapa vackra mönster inte ligger i exklusiva mårdhårspenslar utan i lusten, lekfullheten och kreativiteten. Kreativiteten hittar hon själv i sin egna trädgård där varje årstid har något att erbjuda – från sått frö till blom och tillslut färdigt mönster.

Av de mönster hon lär ut kan man skapa sin egna kollektion med brevpapper, presentpapper, kort och kuvert, eller en helt egen tapet. En viktig del av boken är också mindfulness, att ta tillvara på nuet och att ta in sina omgivningar.“Många människor upplever att vi lever i en värld som snurrar allt fortare. Vi sitter med våra skärmar och det enda vi känner under fingertopparna är den kalla glasytan på våra mobiltelefoner. Att kreativt arbeta med blommor, att blomsterpilla, är raka motsatsen! När man skapar av blomblad i alla tänkbara färger jobbar man med alla sinnen, inte minst känseln, lukten och synen. Sinnen som man mår bra av att träna upp. Koncentrationen måste vara fullständig på det man har framför sig och därigenom blir det också en övning i mindfulness.”—ur boken. 

Hanna Wendelbo är formgivare med specialkompetens inom mönsterdesign. Hon hittar stor del av sin inspiration i sin trädgård bland blommor och växter. Flera av de tapetmönster hon skapat åt ledande tillverkare som Sandberg, Borås Tapeter och Midbec Tapeter är redan moderna klassiker.