Glas ligger i Iittalas natur – återlanserar Oiva Toikkas Flugsnappare

Glas ligger i Iittalas natur. För att fira Iittala 140 år hyllar Iittala glaset som material på ett alldeles unikt sätt. Återlanseringen av Oiva Toikkas Flugsnappare (Sieppo) symboliserar Iittalas fantastiska historia inom glas och glaskonst. Samtidigt introduceras en helt ny kollektion med glaskonst av konstnären Santtu Mustonen som inleder en ny generation av konstnärer för Iittala.
 
Naturlig syntes
Iittalas samarbete med Santtu Mustonen började för några år sedan då den finska konstnären levde i New York. Mustonens artisteri har alltid varit inspirerat av textur med genomskinliga och optiska egenskaper, något som passade väl in på glaset som material. Men på den tiden hade han ännu inte arbetat med glas.  
 
Mustonen beskriver upplevelsen tillsammans med Iittalas glasblåsare på Iittala glasbruk som “mäktig” för det var tillsammans med dem han fick se glaset komma till liv.
 
”Brinnande träformar, glas som krossas och arbete i hettan gör det fascinerande eftersom det färdiga resultatet är så subtilt och magiskt. Glas som material kommer inspirera och förfölja mig för alltid”, förklarar Mustonen.
 
Mustonen studerade vid universitetet för konst och design i Helsingfors samt på Gerrit Rietveld Akademin i Nederländerna innan han etablerade sig i New York. Han benämner möjligheten att lära sig från Iittalas glasblåsare som den vackraste aspekten i samarbetet med Iittala. “Jag kan ställa vilka frågor som helst och få omedelbara svar utan att de dömer mig. Vi har även haft många glada skratt ihop”.

källa/ foto: Iittala