Frida Ramstedt ger ut handbok för inredning

I dag vet de flesta en hel del om vilka inredningstrender, prylar, möbler och färger som är på tapeten. Samtidigt har många sämre koll på de grundläggande principerna inom inredning och styling. Det vill Frida Ramstedt, känd från bloggen Trendenser, ändra på med sin första bok Handbok i inredning och styling.

— Det finns förstås faktaböcker för yrkesverksamma inredare och arkitekter som innehåller riktlinjer och ergonomiska mått för hur en fastighet ska konstrueras – men jag har inte hittat någon som riktar sig till privatpersoner. En bok man kan hålla i handen när man vill skapa ett hem av sitt hus, och få hjälp att tänka ut egna lösningar istället för att bara inspireras av andras, säger Frida Ramstedt.

Frida Ramstedt ligger bakom inredningsbloggen Trendenser.se, som är en av Nordens största. Hon anser att det är dags att börja fundera mer på hur man ska inreda och inte bara vad man ska styla med för att få ett trivsamt hem.

Till skillnad från många andra inredningsböcker innehåller denna bok inga foton. Det är den första inredningsboken helt utan stylade miljöer. Boken erbjuder istället pedagogiska förklaringar i text och tecknade illustrationer, där grundläggande tumregler och mått förklaras på ett sätt som alla kan ha nytta av, oavsett stil och smak.

Utdrag ur boken: ”Vi kan rabbla designklassiker, varumärken och säsongens färger om någon väcker oss i sömnen. Men samtidigt upplever jag att vi kan väldigt lite om det basala inom inredning och styling – alltså om proportioner, nyckelmått och praktiska behov och hur man egentligen ska bära sig åt för att skapa ett välfungerande, harmoniskt hem med alla de saker vi köper och byter ut hela tiden. För trots att vi spenderar så mycket pengar på att konsumera och renovera hemma så är det förvånande få av oss som tycker sig ha fått till helheten.”