Förändra rummet med textil

Med ganska enkla medel går det att förändra ett rums intryck genom att byta ut textilier så som gardiner, kuddar, plädar, mattor. Du behöver inte heller byta alla på en gång men tänka på att färger och mönster ska hänga samman på ett skönt sätt. 

En viktig sak att komma ihåg är att inget rum bör ha enbart en färg. Vill man att rummet ska vara mysigt ska man använda varma färger i den dominerande färgskalan och lägga till några element med kalla färger. Utgå från en färgskala eller färger ton i ton och lägg till en accentfärg så får du ett harmoniskt rum.

Kombinera gärna enfärgat med något mönster. Just nu är det inne med grafiska mönster, men även blommiga. När du inreder med blommiga mönster är det bra att tänka igenom vilken typ av estetik du vill uppnå. Om du vill ha en mer modern känsla kan du välja ett mönster med större blommor. Och om du vill ha en mysig och traditionell, lantlig känsla kan du välja småblommigt. Blommiga mönster höjer verkligen stämningen i ett rum. Grafiska mönster kan mixas och matchas med varandra och med entoniga färger. Tänk på att gärna ha en gemensam färgton som binder samman de mönstrade textilierna för att skapa harmoni trots att mönstren har olika form och storlek. 

källa/ foto: IKEA