Fastighetsbyrån: Här är den dyraste adressen i Örebro

Under det senaste året har bostadsmarknaden varit hetare än på länge och priserna har stigit kraftigt på flera håll i landet. Fastighetsbyrån kan nu, med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik, redogöra för vilka adresser som är dyrast i Sverige. Mårdvägen i Bromma toppar Sverigelistan med ett genomsnittspris på drygt 18,5 miljoner, men skillnaderna är stora runtom i landet. Den dyraste adressen i Örebro är Räntmästargatan med ett snittpris på 5,3 miljoner kronor.

Med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik har Fastighetsbyrån nu kartlagt vilka adresser som är dyrast i Sverige på riks- och länsnivå. Kartläggningen, som baseras på försäljningar av både villor och bostadsrätter under de senaste två åren, april 2019-mars 2021, visar på stora prisskillnader mellan länens dyraste adresser.

Mårdvägen i Bromma utanför Stockholm är den gata i landet där genomsnittspriserna är högst, hela 18 590 000 kr. Av de tio adresser som toppar Sverigelistan ligger samtliga i Stockholmsområdet och de fyra dyraste i stadsdelen Bromma. På andraplats kommer Äppelviksvägen, 16 656 667 kr, följt av Rättviksvägen, 16 000 000 kr, och Drömstigen, 15 440 000 kr. Skillnaderna runtom i landet är fortsatt stora och för den som kan tänka sig att lämna storstadsområdet finns stora pengar att spara. På exempelvis Blekinges dyraste gata Barkassgatan i Karlskrona betalar köparna i snitt 3 765 000 kr vilket är ungefär en femtedel av prisnivån på Mårdvägen i Bromma.

– Det är slående på vilka höga prisnivåer de dyraste gatorna ligger men även vilka stora skillnader det är mellan olika delar av landet. Det senaste året har priserna stigit kraftigt i hela landet även på de mest exklusiva adresserna med attraktiva lägen och bostäder. Det vi sett är att mindre lägenheter, som generellt haft de högsta kvadratmeterpriserna, inte ökat i pris lika kraftigt som villor och större lägenheter, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. 

källa/ foto: Fastighetsbyrån