Egna ägg till frukost? Uppdaterad bok om att ha höns i trädgården

Att kunna gå ut i trädgården och plocka färska ägg är bara en av fördelarna med att ha egna höns hemma. I boken Börja med höns i trädgården – nu i uppdaterad utgåva – tipsar Anette Sievers om det man behöver veta för att ha höns i liten skala.

– Allt fler väljer att ha höns i trädgården, och ännu fler skulle kunna ha det. Det är lätt och roligt, och för mig kändes det som en naturlig fortsättning på mitt trädgårdsintresse. Det är en härlig känsla att kunna gå ut i hönshuset och hämta nyvärpta ägg, som är garanterat närproducerade, säger Anette Sievers.

I den här uppdaterade utgåvan av Börja med höns i trädgården berättar Anette Sievers allt man behöver tänka på innan man skaffar sin första flock höns: vad som gäller för att få ha höns i trädgården i stan, olika sätt att bygga och inreda hönshuset, vad hönsen behöver i form av foder och annat för att må bra och hur man tar hand om värpande höns och kycklingar. Därutöver presenteras 34 hönsraser och vad som karakteriserar dem, så att den som funderar över att köpa höns kan se vad som passar ens förutsättningar.

Det är fullt möjligt att ha höns i stan som ger ägg till husbehov. Bor man i lägenhet kan man ha höns tillsammans med grannarna på den gemensamma gården. Det gör det möjlighet för många fler att ha en flock höns, till både nytta och nöje. 

”En anledning till att vilja ha höns kan helt enkelt vara att man tycker om djur. Att man också kombinerar nöje med nytta är en bonus! Beslutet att skaffa höns kan också bero på att man vill verka för ett hållbart samhälle. Tänk att slippa slänga överbliven pasta, potatis eller grönsaker! Det är något djupt tillfredsställande i att bära ut lite rester till sina höns och komma tillbaka till köket med perfekta ägg. Om du har en köksträdgård och odlar en stor del av dina grönsaker själv, kan det också vara ett naturligt nästa steg att vilja producera animaliskt protein.”

Boken släpps den 12 januari 2021.  Källa/ foto: Roos & Tegnér