Carl Hansen & Søn lanserar serien Foyer

I samarbete med Vilhelm Lauritzen Architects lanserar Carl Hansen & Søn serien Foyer, exklusivt skapad för radiohuset i Köpenhamn. Den inbjudande, lätta och skulpturala serien blir nu för första gången tillgänglig för en bredare publik.

Vilhelm Lauritzen ritade Radiohuset i Köpenhamn för Danmarks Radio (DR) i en tid då radio var en ny och modern teknik. Den kulturminnesmärkta byggnaden från 1945 skapades med exklusiva material, som grönländsk marmor och teak. Idag är byggnaden ett förstklassigt exempel på dansk funktionalism. Vilhelm Lauritzens skarpa öga för detaljer genomsyras i hela byggnaden där alla möbler och all belysning är framtagna för att passa inredningen.

Så var också fallet med Foyer-serien, som Lauritzen ritade för Radiohusets magnifika foajé.Foyer-serien pryder fortfarande det ikoniska Radiohuset, som idag inrymmer Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Serien blir nu för första gången tillgänglig för en bredare publik och har återskapats i nära samarbete med Vilhelm Lauritzen Architects – med stor respekt för dess ursprungliga design.Foyer-serien består av en bänk, en soffa och en fåtölj.

Alla delar i serien kännetecknas av ett unikt samspel mellan en ekram och stoppade sitsar och ryggstöd, som ger ett svävande intryck. Serien är omsorgsfullt klädd i tyg eller läder. Hantverket att klä sitsarna och ryggstöden, som har handgjorda knappar, kräver stor precision och är mycket tidskrävande. Soffan och stolens armstöd och ben är ihopsatta av tre delar som med stor omsorg slipats för hand för att få till den släta ytan.

Trots seriens utsökta formspråk är komforten fortfarande central för designens mjuka sitsar och ryggstöd.Knud Erik Hansen, vd på Carl Hansen & Son, säger så här om lanseringen: 

”Foyer-serien kommer som en del av ett större samarbete mellan Carl Hansen & Søn och Vilhelm Lauritzen Architects, där vi i år presenterar både Foyer- serien och Vega Chair. Vi räknar med att i framtiden presentera fler möbler tillsammans. Vi känner oss hedrade över att få möjligheten att lansera denna unika möbel, som tidigare endast har producerats för de byggnader som den var avsedd för.”

Anne Møller Sørensen, partner i Vilhelm Lauritzen Architects: 
”Foyer-serien visar på utmärkt och enkel dansk design uttryckt i Vilhelm Lauritzens unika designspråk. Möblerna är formade utifrån kroppens anatomi med väl genomtänkt tydlighet – till exempel det stoppade sitsskalet, som bärs av träramen och endast hålls av några skruvar. Det hela är mycket enkelt och ger serien en naturlig lätthet med robusta material. Tillsammans med Carl Hansen & Søn har vi arbetat för att anpassa komforten till dagens krav, samtidigt som vi bevarar den ursprungliga formgivning som gör serien tidlös – det här är möbler som håller hela livet.

”VLA Foyer-serien finns i butik från och med oktober 2022.

källa/ foto: Carl Hansen & Søn