Bygg din trädgård med torvblock

Hasselfors Garden. ”Torvblock är lätta att bära och enkla att forma, ett fantastiskt material för dig som snabbt vill förnya trädgården. Du kan bygga surjordspartier, dammkanter, murar, terrasser, rabattkanter.

Torvblocken i sig är sura – de har ett lågt pH – så du kan plantera surjordsväxter som ljung, azalea, lingon och allåkerbär direkt i blocken. Annars avgör den jord du väljer att lägga invid dina tovblock och placeringen av torvpartiet (ljust, mörkt, torrt, fuktigt, lugnt, blåsigt.) vilka växter du kan plantera.

Du behöver:

·         Torvblock
·         Såg
·         Kniv (en gammal brödkniv är allra bäst)
·         Rep
·         Hammare
·         Bambupinnar
·         Handskar
·         Markduk eller gamla dagstidningar

Använd alltid bambupinnar för att förankra blocken i varandra och i marken eftersom bambun förmultnar långsamt. Nackdelen med bambupinnar är att de lätt splittrar upp sig. Tag på handskar när du ska slå ner dem med hammare – tryck INTE med handflatan.

Börja byggandet med att markera formen på ditt torvparti med ett rep så får bygget mjuka, harmoniska linjer.

Lägg ut markduk eller ett tjockt lager tidningspapper där du tänker lägga torvblocken. Då undviker du att rotogräs växer in i blocken och du får en gräsfri yta i kanten av bygget. För att få det snyggt täcker du de delar som sticker fram under blocken med dekorationssten, pinjebark eller sand.

Använd torra torvblock när du bygger så sparar du din rygg, blöta torvblock är jättetunga. Placera ut blocken och forma till dem med såg eller kniv så att de sitter tätt ihop. Förankra första raden i marken med grova bambupinnar (om det går). Använd sedan tunnare pinnar för att fästa blocken i varandra. Använd handskar och slå in pinnarna med hammare.

När du bygger på höjden skall du förskjuta torvblocken något inåt och lägga blocken omlott så skarvarna inte kommer mitt över varandra. Bygg helst inte mer än tre block högt, det blir annars ganska instabilt.

För att stadga bygget fyller du på med jord. Lägg i en jord som passar de växter du tänkt plantera i rabatten; rosjord till rosor och perenner, rhododendronjord till surjordsväxter och planteringsjord till buskar. Bygger du högt kan du först bottna med ett lager grovt material, t.ex. singel för att fylla ut och dränera.

Till sist avrundar du kanter och utstickande hörn med brödkniven. Hålrum lagar du med överblivna torvbitar. Vill du fylla igen skarvar kan du göra det med en tjock ”välling” av torv och vatten.

När bygget är klart låter du enklast nästa regnskur blöta upp blocken. Är du ivrig och vill plantera på en gång kan du vattna upp dem med trädgårdsslangen.