Bostadsrätter med tre rum har ökat mest i pris

En ny kartläggning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort visar att bland bostadsrätter i Örebro län är det treor som haft den största procentuella prisökningen de senaste fem åren. Kvadratmeterpriserna för treor i länet har stigit med hela 34 procent.

– Gemensamt för de län med störst prisuppgång är brist på bostäder och relativt låga bostadspriser. Totalt sett präglas bostadsmarknaden nu av att allt fler försäljningar sker innan ordinarie visning. Oavsett storlek är välplanerade lägenheter i attraktiva lägen hetast eftertraktade, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har analyserat utvecklingen av kvadratmeterpriset för bostadsrätter i olika storlekar i Sveriges alla län de senaste fem åren. I Örebro län har treorna ökat mest, med en uppgång på hela 34 procent. Näst störst har ökningen varit för tvåor, där priset gått upp med 28 procent.

– Sett över en längre tidsperiod har de flesta bostadsrättsägare gjort en bra affär. Men för den som vill köpa sin första bostad sätter höga priser och tuffa amorteringskrav käppar i hjulet. För att skapa en långsiktigt hållbar bostadsmarknad där fler får möjlighet att byta bostad efter behov efterlyser vi ändrade amorteringskrav och sänkt flyttskatt, säger Marcus Svanberg.

källa/ foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling