”Bostadspriserna ligger nära rekordnivåerna”

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med 5,4 procent och villapriserna visat på en nedgång med 2,9 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostadspriserna ligger nära rekordnivåerna från för tre år sedan. Vi ser att försäljningar ofta går snabbt och det är allt vanligare att bostadsaffärer görs redan innan ordinarie visning. Hetast eftertraktade är välplanerade bostäder i attraktiva lägen – här kan vi nu börja tala om säljarens marknad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 5,4 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna minskat med 2,9 procent. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 7,3 procent medan villapriserna stigit med 2,8 procent.

– Höga bostadspriser i kombination med tuffa amorteringskrav sätter käppar i hjulet särskilt för de som vill köpa sin första bostad. Ändrade amorteringsregler och slopad flyttskatt skulle göra det lättare för fler att byta bostad efter behov och bidra till en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg.

källa/ foto: Svensk Mäklarstatistik, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling