Boken om keramikern Lisa Larsson släpps nu i nyutgåva

Lisa Larson är en av Sveriges mest kända keramiker. I boken Lisa Larson – keramiker, får man ta del av hennes livshistoria och historierna kring de små keramikfigurerna som tagit världen med storm. Nu släpps den i nyutgåva.

Fråga: Känd keramiker. Svar (tio bokstäver): Lisa Larson – stavat med ett s. Småländska formgivaren och keramikern Lisa Larson blev så välkänd i folkhemmet att hon till och med förekom i korsord. Nu har hon varit verksam i mer än sex decennier och har gjort säljsuccé i Japan.

Efter keramikstudier vid slöjdföreningens skola i Göteborg debuterade Lisa Larson 1955 som formgivare vid Gustavsbergs porslinsfabrik, där hon bland andra arbetade med Stig Lindberg. Debutserien Lilla zoo med djur i mörkbrunt stengods följdes snart av andra keramiska figurer som de folkliga serierna ABC-flickorna och Larsons ungar, och inom några år framstod hon som en av Sveriges mest älskade keramiker. Överallt i det svenska folkhemmet, på tv-bänkar och vardagsrumsbord, kunde man återfinna de små keramikfigurerna som idag återupptäckts av en helt ny publik.

I början av 80-talet lämnade Lisa Larson Gustavsberg för att arbeta som frilans med uppdrag för bland andra Rosenthal och Åhléns. År 1991 återvände hon till Gustavsberg som konstnärlig ledare för Keramikstudion. Drygt sextio år efter debuten gör hon nu ny succé, denna gång i Japan där hon skördar framgångar med sin godmodiga och humoristiska keramik.

“På kort tid har Lisa Larson blivit en kändis i Japan. Hennes hem i Nacka och sommarhus på Österlen presenterades i den japanska utgåvan av tidskriften Elle Interiör redan 2005. Sedan dess har ett tiotal japanska inredningstidningar besökt paret Larson för bildreportage om Lisa och hennes keramik. Våren 2009 utkom en rikt illustrerad bok om Lisa Larson på japanska med undertiteln “Swedish Ceramic Artist” och sammanfattande texter på engelska i inlagan. En av initiativtagarna till denna livfullt formgivna bok är skribenten Ikko Yokoyama, bosatt i Stockholm. Och 2012 utkom en japansk liten fotobok med bilder från familjen Larsons sommarhem på Österlen.”

— ur boken

Lisa Larson är en svensk keramiker. Hon är känd för sina många figurer föreställande djur och människor, till exempel serierna Adventsbarn, Larsons ungar och Lilla Zoo. Återkommande teman i hennes verk är systerskap, moderskap och familjeliv.